Dva dana posle nereda u Vašingtonu, Tramp konačno priznao poraz

Svet 08. jan 202119:06 9 komentara

Više od dva meseca posle održavanja predsedničkih izbora u SAD, Donald Tramp je konačno je prihvatio poraz, ali i osudio nasilni upad svojih glasača u Kapitol. Dok Vašington još analizira posledice jednog od najtežih ugrožavanja demokratije u svojoj istoriji, objavljeno je da je ranjeni policajac, peta žrtva upada nasilnika u Kongres.

Policajac Brajan Siknik je teško povređen je u sukobu s demonstrantima, saopštila je policija. Dok tužilaštvo podiže optužnice, a sve više ministra odlazi, danas su ostavke podnele ministarke saobraćaja Elen Čao i prosvete Betsi de Vos, Predsednik Tramp osudio je nasilje demonstranata i upad u Kapitol. Prvi put je izjavio da neće biti predsednik u drugom mandatu i da je miran proces tranzicije vlasti u toku.

„Kao i svi Amerikanci, ogorčen sam nasiljem, bezakonjem i haosom. Oni koji su preduzeli akte nasilja i razaranja ne predstavljaju našu zemlju. Oni koji su se ogrešili o zakon – platiće to. Kongres je potvrdio rezultate i nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Moj prioritet je sada da obezbedim miran, regularan i neometan prenos vlasti. U ovom trenutku treba nam ozdravljenje i pomirenje“, naveo je Tramp.

Povezane vesti

Ovakav pomirljiv stav dolazi samo dva dana posle Trampovog poziva pristalicama da uzmu stvar u svoje ruke.

„Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz. To ne priznajete kada je u pitanju krađa“, kazao je ranije.

Zato su sve glasniji zahtevi da posle haosa koji su izazvale Trampove pristalice, on bude smenjen i pre nego što Bajden uđe u Belu kuću 20. januara.

„Podržavam zahtev demokrata u Senatu i pozivam potpredsednika da hitno ukloni predsednika po amandmanu 25. Ako potpredsednik ne bude reagovao, Kongres će možda pokrenuti opoziv“, poručila je Nensi Pelosi.

Ovaj zahtev ima podršku i nekih republikanaca.

„Evo istine. Predsednik je to pokrenuo. Predsednik je nepodoban za funkciju. I predsednik se sada mora dobrovoljno ili prislino odreći kontrole izvršne vlasti“, izjavio je republikanac Adama Kinzinger.

Trampove osude i pozivi na red stigli su izgleda prekasno. Izabrani predsednik Džo Bajden je pristalica odlazećeg predsednika, koji su u sredu upali u zgradu Kongresa nazivao ”domaćim teroristima“.

„Juče, po mom mišljenju, bio je jedan od najmračnijih dana u istoriji naše države, napad bez presedana na našu demokratiju. To nisu bili neredi, nije to bio protest. To je bio haos. Nemojte ih nazivati demonstrantima. To je pobunjena masa, izgrednici, domaći teroristi“, naglasio je Bajden.

Po amandmanu 25 na Ustav SAD potpredsednik Majkl Pens i većina članova predsednikovog kabineta trebalo bi da objave da Tramp nije u stanju da obavlja dužnost. Tako bi bio smenjen.

„Ako se predsednik tome usprotivi, a čini se da hoće, onda Kongres većinom glasova oba doma mogao da podrži odluku vlade“, objasnila je Elizabet Vidra, predsednica Ustavnog centra za odgovornost.

Po oba scenarija Majkl Pens bi 20. januara preneo vlast na novoizabranog predsednika. Problem ove inicijative je samo izuzetno kratko vreme za ceo proces. Zato je verovatnije, konstatuju sagovornici Rojtersa, da će predsednik koji je pozvao pristalice na pobunu protiv zakonodavne vlasti ostati politički nekažnjen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare