Dva izraelska ministra sa predsednikom Palestine, znak poboljšanja odnosa

Svet 04. okt 202109:05
Mahmud Abas
Alaa Badarneh/Pool/AFP

Palestinski predsednik Mahmud Abas razgovarao je na Zapadnoj obali sa dva izraelska ministra, što se smatra znakom poboljšanja veza između dve strane.

Abas se u nedelju uveče sastao sa izraelskim ministrom zdravlja Nicanom Horovicem i ministrom za regionalnu saradnju Esavijem Freidžom, a prethodno se u avgustu sastao sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom u svom sedištu u Ramali.

Novu Vladu Izraela, koja je položila zakletvu u junu, čini osam partija, uključujući ultradesničarske koje se protive palestinskoj državi i one koji podržavaju rešenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestine po modelu dve države.

Horovicu i Freidžu pridružili su se i drugi članovi levičarske stranke Merec koju Horovic predvodi.

Premijer Izraela Naftali Benet je vođa male čvrstorukaške verske partije i on isključuje osnivanje palestinske države dok je on na funkciji, ali je pozvao na smanjenje napetosti pre svega preduzimanjem koraka za podsticanje palestinske ekonomije.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa je objavila da je Abas „naglasio važnost okončanja izraelske okupacije i postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira“.

Abasova vlada teži osnivanju palestinske države na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je osvojio Izrael u ratu 1967. godine.

Horovic je na Tviteru objavio svoju fotografiju sa Abasom uz potpis – „Mi imamo zajedničku misiju da sačuvamo nadu za mir na osnovi dvodržavnog rešenja“.

Komentari

Vaš komentar