Dva palestinska zatvorenika postigla dogovor s Izraelom i okončala štrajk glađu

Svet 22. nov 202123:50
Shutterstock

Dva palestinska zatvorenika prekinula su štrajk glađu pošto su postigla dogovor s izraelskim vlastima na osnovu kog će biti pušteni u narednim mesecima.

Jedan od njih nije uzimao hranu 131 dan u znak protesta zbog kontroverzne politike Izraela da drži Palestince u pritvoru bez podizanja optužnice.

Palestinski klub zatvorenika je saopštio odluku 34-godišnjeg Kajeda Fasfusa i četiri godine mlađeg Ajada al Harimija o okončanju štrajka pošto je Izrael pristao da ih puste iz takozvanog administrativnog pritvora.

Izrael drži u pritvoru osumnjičene ekstremiste mesecima, pa čak i godinama bez podizanja optužnice i tvrdi da je to potrebno za zaštitu osetljivih obaveštajnih podataka koji bi mogli kompromitovati vredne izvore informacija.

Organizacije za ljudska prava međutim upozoravaju da se time krši pravo na sudski proces.

Fasfus, vođa štrajka nekolicine zatvorenika, biće oslobođen u decembru, a Al Harimi u martu 2022.

Izraelska bezbednosna služba Šin bet je odbila da bilo šta komentariše.

U proteklim nedeljema Palestinci su demonstrirali širom okupirane Zapadne obale i u pojasu Gaze i pritisak na Izrael da pusti štrajkače gladju je rastao.

Nedavno su dva druga palestinska zatvorenika okončala takav štrajk pošto su navodno postigla slične dogovore s izraelskim vlastima.

Izrael trenutno drži u zatvoru više 4.600 Palestinaca, uključujući ekstremiste optužene za smrtonosne napade na Izraelce i političke aktiviste učesnike demonstracija, te tinejdžere koji su bacali kamenice na izraelske vojnike.

Nekoliko stotina Palestinaca je administrativnom pritvoru, tvrde organizacije za ljudska prava.

Komentari

Vaš komentar