Dve eksplozije potresle Pridnjestrovlje – onesposobljena dva radio tornja

Svet 26. apr 202211:35 > 16:514 komentara
Izvor: Reuters/ Transdniestrian Interior Ministry/Handout

Dva radio tornja u otcepljenom, nepriznatom moldavskom regionu Pridnjestrovlju oštećena su u eksplozijama rano jutros, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja.

„Rano ujutru 26. aprila došlo je do dve eksplozije u selu Majak“, navodi se u saopštenju i dodaje da su policajci odmah upućeni na mesto događaja.

Povezane vesti

Dodaje se da su „dve najmoćnije radio antene van funkcije“, a da Ministarstvo odbrane vodi istragu.

Preko obe su reemitovane ruske radio stanice.

Niko zaposlen u postojenjima niti od lokalnog stanovništva nije povređen, prema ministarstvu.

Mesto na kojem su se desile eksplozije poznato je kao Radio-televizijski centar Pridnjestrovlja, sagrađen 1960-ih i jedan je od 14 radio-predajničkih centara iz sovjetske ere, navodi se.

U ponedeljak se čula serija eksplozija nedaleko od zgrade Ministarstva državne bezbednosti u glavnom gradu Pridnjestrovlja Tiraspolju, prenela je ruska novinska agencija RIA-Novosti.

Ukrajina je te eksplozije opisala kao planiranu provokaciju ruskih bezbednosnih snaga.

Zvaničnik Pridnjestrovlja povezuje Ukrajinu sa napadom

Zvaničnik u Pridnjestrovlju optužio je „trojicu neidentifikovanih infiltratora iz Ukrajine“ za napad granatom koji je oštetio štab bezbednosti na toj teritoriji.

Neimenovani zvaničnik, kojeg citiraju ruske novinske agencije RIA i Interfaks, rekao je da su napadači ušli iz Novovladimirovke, osam kilometara severno od Tiraspolja, pucali na zgradu u Tiraspolju, a zatim se vratili u Ukrajinu. Nema prijavljenih žrtava.

Zvaničnik je to nazvao „terorističkim činom“ i optužio Ukrajinu da je „provocirala širenje sukoba na teritoriju Pridnjestrovlja“.

Ne postoje nezavisni dokazi koji podržavaju tu tvrdnju.

Ukrajina nije pomenuta u vezi sa druga dva prijavljena napada u Pridnjestrovlju – na radio-antene i rusku vojnu jedinicu.

Peskov: Kremlj prati razvoj situacije

Najnovije vesti iz Pridnjestrovlja izazivaju zabrinutost i Kremlj pažljivo posmatra kako se tamo odvija situacija, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Pažljivo pratimo situaciju koja se tamo razvija. Sigurno da vesti koje dolaze iz tog područja izazivaju zabrinutost“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara agencije TASS.

Nakon što je od njega zatraženo da pojasni situaciju, Peskov je objasnio da predsednik Rusije Vladimir Putin još nije zakazao razgovor sa predsednicom Moldavije Majom Sandu u vezi sa eskalacijom u Pridnjestrovlju.

On nije odgovorio na pitanje ko bi mogao da stoji iza onoga što se dešava u Pridnjestrovlju, već je rekao da „nema ništa da doda na tu temu“.

Pridnjestrovlje je otcepljena republika na istoku Moldavije koja se graniči sa Ukrajinom. Ima oko 500.000 stanovnika i međunarodno je priznata kao deo Moldavije.

Rusija je vojno pristuna u Pridnjestrovlju od ranih devedesetih.

Prošle sedmice je komandant ruskog Centralnog vojnog okruga, general Rustam Minekajev kazao da Rusija ima nameru da uspostavi „punu kontrolu“ nad južnom Ukrajinom tokom druge faze invazije, dodajući da će to ruskim snagama omogućiti prolaz ka Pridnjestrovlju.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u BLOGU na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar