DW: Orban opet provocira rasističkim izjavama

Svet 26. jul 202213:2410 komentara
Attila Kisbenedek/AFP

Govor mađarskog premijera Viktora Orbana o Evropi i „mešanim rasama“ naišao je na oštre kritike. On je u svom obraćanju mađarskoj manjini u Rumuniji između ostalog rekao da Mađari ne žele da postanu „narod mešane rase“.

Govor Viktora Orbana u gradiću Bajile Tušnad u Rumuniji naišao je na velike kritike i u Mađarskoj i u članicama Evropske unije, piše Dojče vele (DW). On je u subotu (23.7), obraćajući se pripadnicima mađarske manjine u Rumuniji, rekao sledeće:

„Postoji jedan svet u kojem se evropski narodi mešaju s pridošlicama izvan Evrope. To je svet mešanih rasa. A tamo gde smo mi, samo narodi iz Evrope, oni se međusobno mešaju, rade, sele. Zato mi u Panonskoj niziji nismo mešana rasa, mi smo jednostavno mešavina naroda koji su domaći u Evropi.“

On se time osvrnuo na teze, kako je rekao, „međunarodne levice“, koja navodno tvrdi da je Evropa zbog svojih svojstava naseljena narodima „mešanih rasa“.U Panonskoj niziji postoje evropski narodi kao što su Mađari, Rumuni, Slovaci i drugi, rekao je Orban. Mi tu „nismo mešana rasa“. Štaviše, ti narodi su stvorili svoju sopstvenu „novu evropsku kulturu“, nastavio je mađarski premijer i naglasio: „Mi smo se borili, mi smo spremni da se mešamo među sobom, ali ne želimo da postanemo narodi mešane rase.“

Kritika mađarskog glavnog rabina

Glavni mađarski rabin Robert Frelih na svojoj stranici na Fejsbuku objavio je da na Zemlji postoje mnoge različite vrste, ali samo jedna koja hoda na dve noge, radi, govori, a ponekad i misli – Homo Sapiens. Rabin je apelovao: „Molim Vas da vodite računa o tome.“

Katalin Čeh, mađarska poslanica u Evropskom parlamentu iz proevropske i liberalne stranke Momentum, izjavila je da „režim“ sada pokazuje svoje pravo lice i dodala da Orbanove izjave podsećaju na doba „koje bismo svi rado zaboravili“.

„Mahnito i opasno“

I sa rumunske strane stigla je slična kritika. Govoriti o „rasi“ ili etničkoj „čistoći“, pre svega u regionu kakav je jugoistočna Evrope, je „jednostavno mahnito i opasno“, napisao je na Tviteru rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Alin Mituta. On je uputio direktnu poruku Orbanu u kojoj kaže da je veličanstvena karakteristika biti Evropljanin, s obzirom na to da su svi Evropljani različitog porekla.

Orban je do sada izbegavao upotrebu desno-ekstremnih pojmova u svojim bezbrojnim javnim izjavama o migracijama, nacionalnom identitetu i navodnoj politici useljavanja u EU koju je inicirao američki milijarder Džordž Soroš. Ali je u svojim govorima na tzv. Fidesovoj letnjoj akademiji u Rumuniji stalno koristio priliku da privuče pažnju ciljanim provokacijama protiv navodno „dekadentnog zapadnog sveta“ ili liberalne demokratije.

Komentari

Vaš komentar