DW: U Nemačkoj u ponedeljak opšti štrajk u saobraćaju

Svet 23. mar 202323:45 14 komentara
REUTERS/Christian Mang

Sindikati u Nemačkoj su za ponedeljak najavili sveobuhvatan štrajk u saobraćaju i pozvali 350,000 zaposlenih da obustave rad na 24 sata, preneo je Dojče vele i dodao da tog dana počinje treća runda pregovora poslodavaca i zaposlenih u javnom sektoru.

Velikim štrajkom upozorenja bez presedana, sindikat železnice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru Ver.di hoće u ponedeljak da parališu veliki deo saobraćaja širom Nemačke, uključujući železnički i vazdušni, a delom i vodeni i kopneni saobraćaj, prenosi Dojče vele.

Štrajk u trajanju od 24 sata počinje u ponoć u nedelju 26. marta i traje do ponoći u ponedeljka 27. marta, naveli su sindikati.

Ver.di je na štrajk pozvao 120.000 zaposlenih, a EVG 230.000 zaposlenih u autobuskim firmama i železnici.

S obzirom na raspoloženje zaposlenih u firmama u oblasti saobraćaja, očekuje se visok nivo učešća, naveli su sindikati.

Štrajk se odnosi na železnički saobraćaj svake vrste u celoj zemlji. Dojče ban (DB) uopšte neće funkcionisati.

Predsednik EVG-a Martin Burkert preporučio je putnicima da već u nedelju stignu na svoje odredište što je ranije moguće.

Preduzeće za autoputeve će takođe štrajkovati, kao i uprava za vodu i transport. To znači da tuneli na putevima će takođe biti obuhvaćni štrajkom.

Sindikati su pozvali i na obustavu rada na aerodromima i u lokalnom javnom prevozu, u pokrajinama Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Baden-Virtemberg, Saksonija, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat i Bavarska.

To znači da će biti pogođeni svi komercijalni aerodromi, osim u Berlinu.

Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu neće biti putničkog saobraćaja, kao ni u Minhenu. Uprava frankfurtskog aerodroma Fraport saopštila je ; da se putnici hitno mole da u ponedeljak ne dolaze na aerodrom. Neće biti čak ni tranzitnog saobraćaja, dodao je DW.

Komentari (14)

Vidi sve komentare