Džonson prešao prvu prepreku u nastojanju da poništi delove sporazuma sa EU

Svet 28. jun 202214:57 6 komentara
Reuters/Tom Nicholson

Britanski premijer Boris Džonson uspeo je da pređe prvu prepreku u parlamentu, u nastojanju da poništi delove trgovinskog sporazuma sa EU za period posle Bregzita, uprkos upozorenjima protivnika da je taj potez nezakonit.

Poslanici britanskog parlamenta kasno sinoć su glasali 295 prema 221 i time dali prvobitno odobrenje za predlog zakona koji Londonu omogućava da izmeni trgovinska pravila za Severnu Irsku. Glasanje je otvorilo vrata detaljnijoj analizi predloga zakona u narednim nedeljama.

Povezane vesti

Ako zakon bude usvojen, bile bi ukinute provere robe koja ulazi u Severnu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno iz Velike Britanije. Time bi bili poništeni delovi trgovinskog sporazuma, koji je Džonsonova vlada potpisala sa EU pre izlaska iz Unije 2020. godine.

Britanska vlada navodi da trgovinska pravila, poznata kao Protokol o Severnoj Irskoj, opterećuju kompanije i podrivaju mir u Severnoj Irskoj i tvrdi da je jednostran potez opravdan prema međunarodnom pravu zbog „istinski izuzetne situacije“.

Džonsonovi protivnici, uključujući njegovu prethodnicu Terezu Mej, navode da je taj potez nezakonit i da bi usvajanje predloga zakona ozbiljno narušilo međunarodnu reputaciju Velike Britanije kao „zemlje koja drži reč“.

EU je zapretila uzvratnim merama ako Velika Britanija ne odustane od namere da jednostrano izmeni pravila trgovinskog sporazuma za period posle Bregzita, čime se povećavaju izgledi za trgovinski rat ekonomskih partnera.

Severna Irska je jedini deo Ujedinjenog Kraljevstva koji deli granicu sa Republikom Irskom, nezavisnom državom, članicom EU. Aranžmani za Severnu Irsku posle Bregzita su najosetljivije pitanje u procesu razlaza Ujedinjenog Kraljevstva od EU, okončanog na kraju 2020. godine.

Prema Protokolu, na kopnenoj granici dve Irske, nema carinske kontrole i drugih provera, jer je otvorena granica ključni stub mirovnog procesa, kojim je okončano višedecenijsko nasilje u Severnoj Irskoj. Međutim, na granici se ipak vrše provere određene robe koja u Severnu Irsku ulazi iz Velike Britanije, poput mesa i jaja, radi zaštite jedinstvenog tržišta EU.

Džonsonova konzervativna vlada tvrdi da previše revnosno sprovođenje Protokola od EU znači da pravila ne funkcionišu kako se očekivalo i da stvaraju političku krizu u Severnoj Irskoj.

Demokratska unionistička partija (DUP) Severne Irske, koja je za zajedničku državu sa Velikom Britanijom, odbija da se vrati u vladu dok carinske kontrole uvedene posle Bregzita ne budu ukinute ili znatno izmenjene. Lideri DUP tvrde da provere robe ugrožavaju veze Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, jer su suštinski stvorile unutrašnju trgovinsku granicu.

Sa druge strane, severnoirska partija Šin fejn, koja zagovara ujedinjenje dve Irske i druge nacionalističke i nesvrstane stranke, koje su u zbiru dobile većinu glasova na majskim izborima, žele da Protokol o Severnoj Irskoj ostane na snazi.

Zbog tvrdog stava DUP, Severna Irska je mesecima bez vlade, jer u njoj, prema pravilima o podeli vlasti, moraju da učestvuju i DUP i Šin fejn.