Džonson tvrdi da mu je Putin pretio raketnim napadom, Kremlj ga optužio da laže

Svet 30. jan 202308:49 > 19:0361 komentara
Reuters/Henry Nicholls/File Photo

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson je izjavio da mu je Vladimir Putin pretio raketnim napadom u nesvakidašnjem telefonskom razgovoru uoči početka ruskog napada na Ukrajinu. Kremlj je u reakciji optužio Džonsona da laže.

Kako prenosi BBC, Džonson tvrdi da mu je Putin rekao da bi to trajalo „svega minut“.

Pročitajte još

Prema rečima bivšeg premijera, ovakav odgovor je usledio nakon što je rekao Putinu da bi rat bio katastrofalna odluka, tokom telefonskog razgovora u februaru 2022. godine.

Džonson dodaje da je tada upozorio Putina da bi napad na Ukrajinu izazvao zapadne sankcije i više trupa NATO na ruskim granicama. Takođe ističe da je probao da smiri ruskog predsednika time što mu je rekao da se Ukrajina neće u skorije vreme pridružiti Alijansi.

„U jednom trenutku mi je zapretio, rekavši – ‘Borise, ne želim da te povredim, ali raketa, bio bi joj potreban samo minut…’. Ali po tonu kojim je to izgovorio, rekao bih da se samo poigravao sa mojim pokušajima da pregovaram sa njim“, rekao je Boris Džonson.

Podsetimo, rat u Ukrajini je počeo 24. februara 2022.

Peskov: Nije bilo nikakve pretnje raketama

Video: Reuters/ Agencije

Kremlj je optužio bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona da „laže“, kada tvrdi da mu je ruski predsednik Vladimir Putin „pretio“ pominjući ispaljivanje rakete, neposredno pre početka ruske ofanzive u Ukrajini.

„To što kaže gospodin Džonson je laž. To je ili namerna laž ili nenamerna, u meri u kojoj on nije razumeo šta mu je rekao predsednik Putin“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je naglasio da „nije bilo nikakve pretnje raketama“.

„Govoreći o posledicama za bezbednost Rusije, predsednik je rekao da u slučaju da NATO uđe u Ukrajinu, ili ako se rasporede američke ili NATO rakete na našim granicama, one bi mogle da stignu do Moskve za nekoliko minuta“, rekao je Peskov.

Taj deo je loše interpretiran i to je vrlo nelagodna situacija, dodao je Peskov.

Komentari

Vaš komentar