Džonson se izvinio zbog zabave u njegovoj rezidenciji za vreme lokdauna

Svet 12. jan 202217:42 12 komentara
UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via Reuters

Britanski premijer Boris Džonson izvinio se jer je bio na zabavi u svojoj službenoj rezidenciji za vreme prvog 'lokdauna' u borbi protiv koronavirusa, a njegovi protivnici pozvali su ga da podnese ostavku.

Džonson je priznao da je bio na zabavi u Dauning Stritu 20. maja 2020. kada su društvena okupljanja ograničena na minimum i rekao da razume nastali bes.

„Razumijem bes koji osećaju prema meni zbog vlade koju vodim, pošto misle da u samom Dauning Stritu pravila ne poštuju oni koji ih donose“, rekao je posramljeni Džonson parlamentu.

Premijer, koji je ubedljivo pobedio na izborima 2019. obećanjem da će osigurati izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, rekao je da žali zbog svog postupka i da je mislio da je okupljanje radne naravi.

„Izašao sam u vrt nešto iza 18 sati 20. maja 2020. kako bih zahvalio grupama ljudi, pre nego što sam se vratio u kabinet 25 minuta kasnije i nastavio da radim“, rekao je.

„Gledajući unazad, trebalo je sve da ih pošaljem unutra“.

Opozicioni vođa Kir Starmer rekao je da Džonson mora da podnese ostavku i da javnost misli da je lažljivac.

„Premijeru, zabava je gotova“, rekao je Starmer Džonsonu.

„Jedino je pitanje: hoće li ga izbaciti britanska javnost? Hoće li ga izbaciti njegova stranka? Ili će povući častan potez i odstupiti?“, upitao je.

Neki konzervativni poslanici su rekli da će Džonsonov odgovor na rastući bes odrediti hoće li on ostati premijer.

„Njegov opstanak nije siguran u ovom trenutku“, rekao je viši konzervativni poslanik, ali je govorio pod uslovom anonimnosti, zbog osetljivosti situacije.

Dve ankete javnog mnijenja u utorak pokazale su da više od polovine ispitanika smatra da bi Džonson trebalo da podnese ostavku.

Reuters/Paul Childs