Džonson traži reviziju trgovinskog sporazuma između EU i Velike Britanije

Svet 16. maj 202213:54 7 komentara
Bregzit, Velika Britanija, EU
Justin Tallis/AFP

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je, uoči posete Severnoj Irskoj, da će ukoliko EU ne pristane na reviziju trgovinskih pravila, koja su počela da važe nakon izlaska Britanije, biti "neophodno da se dela".

Džonson je u autorskom tekstu za list Belfast Telegraf napisao da EU ne želi da prizna da sporazum ne funkcioniše i da britanska vlada želi izmene, a ne povlačenje iz sporazuma sa EU.

Pročitajte još

„Nadam se da će se pozicija EU promeniti. Ako ne, biće neophodno da se dela“, napisao je Džonson.

On je ocenio da trgovinska pravila destabilizuju osetljivu političku ravnotežu Severne Irske i dodao da će britanska vlada narednih dana „izložiti parlamentu detaljniju procenu i naredne korake“.

Ranije ovog meseca, na izborima u Severnoj Irskoj najviše mandata osvojila je nacionalistička partija Šin Fejn. To je prva pobeda partije koja se zalaže za ujedinjenje Severne Irske i Republike Irske.

Druga po broju glasova, Demokratska unionistička partija, odbija da uđe u vladu i da se parlament sastane dok Džonsonova vlada ne poništi carinske i druge provere i propise, koji su stupili na snagu nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

Prema pravilima mirovnog procesa u Severnoj Irskoj, vlada ne može biti formirana bez saglasnosti i nacionalističke i unionističke partije.

Severna Irska je jedini deo Velike Britanije koji se graniči sa EU. Nakon Bregzita, granice Severne Irske ostale su otvorene i bez posebne carinske kontrole, jer je to važan deo mirovnog procesa kojim su okončani raniji sukobi u zemlji. Kontroliše se samo neka roba, kao što su meso i jaja, koja iz Velike Britanije ulazi u Severnu Irsku. Tom aranžmanu protive se unionisti Severne Irske, koji tvrde da on opterećuje privredu i narušava veze sa drugim državama Velike Britanije.

„Mislim da postoji ozbiljan rizik krenemo u pravcu trgovinskog rata“, izjavio je ranije bivši britanski ambasador u EU Ivan Rodžers.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej rekao je da je spor EU i Velike Britanije „poslednje što Evropi sada treba“, zbog podrške Ukrajini u ratu sa Rusijom.