Egipat na neodređeno vreme otvorio granicu s pojasom Gaze

Svet 09. feb 202116:21
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Egipat je otvorio na neodređeno vreme svoju granicu sa pojasom Gaze, teritorijom pod blokadom Izraela, dok se u Kairu vode pregovori o pomirenju između palestinskih organizacija.

„To nije rutinsko ili normalno otvaranje. To je prvi put posle više godina da je granični prelaz Rafa otvoren na neodređeno“, rekao je jedan izvor Frans presu, podsetivši da je ranije prelaz otvaran samo povremeno i to na tri do četiri dana.

Stanovnici Gaze su otvaranje dočekali s olakšanjem, ali i gorčinom i neki su rekli da su pola godine čekali da se to dogodi, te da bi trebalo izdejstvovati stalni dogovor za to osiromašeno palestinsko područje, jer se humanitarne nevolje pogoršavaju zbog pandemije kovida-19.

Palestinci smatraju da taj jedini ulaz u spoljni svet iz Gaze mora biti otvoren cele godine 24 sata, jer ima jako teških humanitarnih slučajeva na toj palestinskoj teritoriji.

Prelaz je otvoren na neodređeno vreme drugog dana pregovora između palestinskih frakcija u glavnom gradu Egipta, u cilju da se otvori put za prve izbore na Zapadnoj obali i pojasu Gaze posle 2006. godine.

Tada je islamski ekstremistički Hamas izvojevao iznenadnu pobedu, a rivalski umereniji Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je nije priznao, pa su naredne godine izbili krvavi sukobi.

Abasov Fatah od tada i dalje dominara na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, a Egipat je često zatvarao granični prelaz Rafa.

Fatah rukovodi Palestinskom upravom na teritoriji koja je pod izraelskom okupacijom, a Hamas vlada u pojasu Gaze od 2007. godine kada je Izrael uveo parališuću blokadu nad tom teritorijom na obali Sredozemnog mora.

Komentari

Vaš komentar