Egipat za privremeni prekid vatre, EU i Rusija zabrinute zbog situacije u Gazi

Svet 06. avg 202215:35 > 17:5916 komentara
Reuters/Mohamad Torokman

Egipatski posrednici su predložili privremeni prekid vatre između Izraela i palestinske ekstremističke organizacije Islamski džihad u pojasu Gaze, javio je izraelski TV Kanal 13. Portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela je izjavio da EU sa velikom zabrinutošću prati nasilje u pojasu Gaze i poziva sve strane na maksimalnu uzdržanost, kako bi se izbegla dalja eskalacija. Rusija je takođe saopštila da je duboko zabrinuta zbog nasilja i žrtava u pojasu Gaze.

Kako je navedeno, Egipat smatra da bi prekid neprijateljstava bila šansa za pregovore o dugotrajnijem zatišju.

Pročitajte još

Nije međutim rečeno da li je ijedna strana spremna da prihvati taj predlog posle gotovo 24 sata od početka izraelske vojne ofanzive nazvane „Svanuće“.

Arapska liga je osudila žestoku „izraelsku agresiju“, a susedni Jordan i Palestinska uprava na Zapadnoj obali su istakli značaj okončanja sukoba.

Stano: Učiniti sve da se spreči širi sukob

„Izrael ima pravo da štiti svoje civilno stanovništvo, ali se mora uraditi sve da se spreči širi sukob, koji bi prvenstveno uticao na civilno stanovištvo na obe strane i doveo do novih žrtava i patnji“, naveo je portparol EU Peter Stano u saopštenju.

On je naglasio da je u nasilju već bilo više žrtava, uključujući petogodišnju devojčicu.

„Ti najnoviji događaji ističu ponovo potrebu da se obnovi politički horizont“, rekao je Stano.

Zaharova pozvala sve strane da budu maksimalno uzdržane

„Sa dubokom zabrinutošću posmatramo razvoj događaja, koji bi mogli da dovedu do nastavka vojnog sukoba punog obima i dodatno pogoršaju ionako tešku humanitarnu situaciju u Gazi“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je pozvala sve strane da budu maksimalno uzdržane.

Britanija stoji uz Izrael, poziva na brz kraj nasilja

Velika Britanija je takođe je pozvala na „brzo okončanje“ nasilja u pojasu Gaze.

„Velika Britanija stoji uz Izrael i njegovo pravo da se brani“, objavila je ministarka spoljnih poslova Liz Tras na Tviteru.

„Osuđujemo terorističke grupe za pucanje na civile i nasilje koje je dovelo do žrtava na obe strane. Mi pozivano na brz kraj nasilja“, dodala je Tras, preneo je Frans pres.

Komentari

Vaš komentar