EK predložila usvajanje zakona kojim bi novinari bili zaštićeni od SLAPP tužbi

Svet 27. apr 202217:09 0 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

Evropska komisija je predložila usvajanje zakona kojim bi novinari i borci za građanska prava bili zaštićeni od tužbi podnetih sa ciljem zastrašivanja i ućutkivanja.

Komisija je predložila zakon radi suzbijanja „strateških tužbi protiv učešća javnosti“ (SLAPP tužbe ili tužbe za zastrašivanje), koje je opisala kao „ozbiljnu pretnju demokratiji i osnovnim pravima, kao što su sloboda izražavanja i informisanja“.

Takav zakon bi omogućio sudovima da odbace predmete na početku procesa, a podnosioci tužbi bi morali da dokažu „da slučaj nije manifestno neosnovan“, navela je Komisija. Da bi stupio na snagu, predlog treba da odobre sve zemlje članice EU i Evropski parlament.

Komisija navodi da je prošle godine bilo 439 fizičkih i pravnih napada na novinare i medijske radnike u 24 zemlje EU.

Malteška istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicija, ubijena 2017. godine, suočavala se sa više od 40 tužbi u trenutku smrti.

Međunarodna organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica pozdravila je današnji predlog Evropske komisije, navodeći da predstavlja „veliki korak napred u borbi protiv zastrašivanja i ućutkivanja novinara“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!