Ekipa N1 u Ukrajini obišla poljoprivredno imanje: „Moj traktorista ima 23 godine i otišao je u rat“

Svet 25. feb 202418:42 27 komentara

Od 24 oblasti u Ukrajini, sedam je delom ili u potpunosti pod okupacijom i ta se zemlja više ne obrađuje, tu je i Poljska i problem sa farmerima, Ekonomija zavisi od donacija i u stagnaciji je. To je slika poljoprivrede u Ukrajini. O tome u prilogu novinarke N1 Aleksandre Godfroa, koja uz Aleksandra Milanovića i Bojana Babića, boravi u Ukrajini.

Sveže izorano polje čeka ove godine setvu kukurza. Ovaj ukrajinski černozem, odnosno crnicu, obrađuje već 30 godina gazdinstvo Katerine Šapoval.

„Godine 2022. proleće je kasnilo, te smo u martu, kada je naša vojska stajala tamo a njihova u onom pravcu, naši traktoristi su zagrtali brazde pod artiljerijskom vatrom. Počnu da rade, počne pucnjava, oni stanu, pa nastave. Deo polja se naravno ne koristi, pošto je bilo potrebno da se brani zemlja, vojska je na drugom polju iskopala rovove, ja imam razumevanja za to. Rovovi su i dalje tu jer ne znamo kada će se rat završiti“, priča za N1 Katerina Šapoval, poljoprivredni proizvođač.

POVEZANE VESTI

Rat je za ukrajinske poljoprivrednike značio drastične promene – putevi izvoza su presečeni kada su luke bombardovane, grivna je pala, cena njihovih proizvoda pala i je do dva i po puta. Katerina je traktor prodala. Poremećajima tržišta i cena treba dodati i gubitak radne snage.

„Moj traktorista ima 23 godine i otišao je kao dobrovoljac na front. Ja nisam mogla da ga u tome sprečavam da ode jer ljudi su otišli da brane svoju zemlju. I nije tako samo kod mene. I ne samo u poljoprivredi, i u industriji, u sferi usluga, i vodoinstalateri i električari, postoji nedostatak radne snage muške“, kaže Katerina.

Ukrajinski poljoprivrednici prate proteste svojih kolega u Evropi.

„Ako bi farmeri Poljske, Francuske, Italije, Belgije, pogledali zvaničnu statistiku o tome koliko poljoprivrednih proizvoda, uključujući žitarice, mi izvozimo u Evropu i koliko iz Evrope uvozimo poljoprivrednih proizvoda, videli bi da taj balans nije u našu korist. Razumem ja njih, da, pale su cene. Ali nije tačno da mi prodajemo pšenicu za 10 evra. Moji troškovi proizvodnje za ozimu pšenicu su 100 evra, a ja imam svoju zemlju“, navela je.

Evropska unija se nedavno dogovorila da produži dogovor o bescarinskom uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali da uvede mere kako se ne bi obarala cena. Evropski farmeri dogovorom nisu zadovoljni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare