Ekološki aktivisti bacili brašno na automobil Endija Vorhola u Milanu

Svet 18. nov 202214:0915 komentara
Izvor: Reuters/Flavio Lo Scalzo

Klimatski aktivisti su u petak bacili brašno na sportski automobil koji je obojio američki umetnik Endi Vorhol i koji je izložen u italijanskom finansijskom središtu u Milanu.

Ovo je treći put ovog meseca da su aktivisti iz grupe Ultima Generazione (Poslednja generacija) ciljali umetničke izložbe.

Pročitajte još

Dana 4. novembra, aktivisti su bacili supu na Van Gogovu sliku u Rimu, a 15. novembra su bacili crnu tekućinu na sliku Gustava Klimta u Beču. Oba umetnička dela imala su staklenu zaštitu i nisu oštećena.

BMW je izgledao kao da je prekriven snežnim prahom nakon napada u petak.

Vorhol je automobil oslikao 1979. godine, iste godine kad je učestvovao u 24-satnoj trci Le Mans u Francuskoj, pre nego što je automobil završio u muzeju.

Visokoprofilne akcije grupe Ultima Generazione u svrhu preduzimanja strožih mera u borbi protiv globalnog otopljavanja poklopile su se sa klimatskim pregovorima u Egiptu.

Klimatska konferencija COP27 trebalo bi da se završi u petak, ali očekuje se da će potrajati duže jer delegati iz gotovo 200 zemalja ne uspevaju da se dogovore o tome kako dalje.

Komentari

Vaš komentar