Ekološki aktivisti isprskali zaštitno staklo Klimtove slike u bečkom muzeju

Svet 15. nov 202213:283 komentara
Letzte Generation Oesterreich/Handout via REUTERS

Ekološki aktivisti isprskali su u muzeju Leopold u Beču zaštitno staklo iz kojeg je čuveno delo "Smrt i život", austrijskog slikara Gustava Klimta, saopštila je ta kulturna ustanova.

„Restauratori utvrđuju da li je oštećena slika zaštićena staklom“, navela je uprava tog muzeja u Beču i dodala da je staklo isprskano crnom tečnošću.

Odgovornost za taj incident je preuzela grupa „Poslednja generacija“ (Letzte Generation).

Drugi detalji nisu saopšteni.

Pročitajte još

Taj slučaj je poslednji u nizu intervencija ekoloških aktivista u nekoliko velikih muzeja širom sveta.

Gotovo 100 velikih muzeja širom sveta u zajedničkom saopštenju navelo je nedavno da aktivisti koji ciljaju umetničke radove, „ozbiljno potcenjuju“ štetu koju mogu da izazovu.

Ekološki aktivisti su 11. novembra pokušali da u Nacionalnom muzeju u Oslu zalepe ruke na sliku „Krik“, remek-delo norveškog slikara Evdarda Munka, kako bi osudili naftnu industriju u Norveškoj.

Aktivisti, takodje ekološki, nedavno su u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni „Suncokreti“ holandskog umetnika Vinsenta Van Goga.

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike „Stogovi sena“ francuskog umetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku „Devojka sa bisernom minđušom“, holandskog baroknog slikara Johanesa Vermera.

Komentari

Vaš komentar