Ekološki aktivisti u Rimu bacili supu na Van Gogovu sliku

Svet 04. nov 202218:3916 komentara
Arthemisia/Handout via REUTERS

Italijanski aktivisti za zaštitu životne sredine supom su isprskali zaštitno staklo iza kojeg je slika holandskog umetnika Vinsenta Van Goga izložena u Rimu, preneo je francuski list Mond i dodao da slika nije oštećena, dok aktivisti protestuju zbog upotrebe fosilnih goriva i klimatskih promena.

Pročitajte još:

Četvoro aktivista italijanske grupe „Ultima Generazione“ (Poslednja generacija) gadjala je Van Gogovu sliku iz 1888. godine, ulje na platnu „Sejač i zalazak sunca“ izloženu u Rimu u sklopu izložbe posvećene tom holandskom umetniku.

Kasnije je ta grupa na Tviteru napisala da je njena akcija „vapaj koji se ne može izjednačiti sa jednostavnim vandalizmom“.

„Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahteve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije“, navela je ta organizacija.

Italijanske vlasti su reagovale ocenjujući da je napad na umetnost „odvratan čin koji mora da bude oštro osudjen.

„Kultura koja je osnova našeg identiteta, mora da se brani i štiti, a nikako da se koristi za razne oblike protestovanja“, navele su nove italijanske vlasti.

Ta akcija dolazi posle niza sličnih incidenata poslednjih nedelja u Evropi, dok svet umetnosti od Pariza do Njujorka osudjuje vandalizam ekoloških aktivista.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni Van Gogovi „Suncokreti“.

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike „Stogovi sena“ francuskog umetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gadjali sliku „Devojka sa bisernom mindjušom“, holandskog baroknog slika Johanesa Vermera.

Komentari

Vaš komentar