Ekscentrični autokrata gradi novi grad u svoju čast, koštaće milijarde

Svet 30. mar 202308:54 74 komentara
IGOR SASIN / AFP

Turkmenistan će potrošiti gotovo pet milijardi dolara (oko 4,5 milijardi evra) za izgradnju grada nazvanog po moćniku Gurbanguliju Berdimuhamedovu, rekli su zvaničnici.

Izolovanom srednjoazijskom zemljom koja se graniči s Kaspijskim jezerom više od 16 godina vlada porodica Berdimuhamedov.

Povezano

Gurbangulij Berdimuhamedov, bivši stomatolog koji je postao autokrata, službeno je odstupio s mesta predsednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov.

Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu “Arkadag” (heroj zaštitnik) i nastavlja da dominira zemljom.

Novi grad, udaljen 30 kilometara od glavnog grada Ašgabata, nosiće njegovu titulu.

Berdimuhamedov je naredio zvaničnicima da to na neki način unesu u “Ginisovu knjigu rekorda”.

“Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara”, rekao je Derjageldi Orazov, zvaničnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju.

“Druga faza koštaće oko 1,5 milijardi dolara, prema našim procenama.”

Orazov je rekao da će se tačna cena znati nakon raspisivanja konkursa, ali već sada veoma premašuje cifru od 1,5 milijarde dolara objavljenu u februaru 2020.

Po podacima Svetske banke, BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, a veliki deo svog bogatstva crpi iz golemih rezervi gasa.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od gasa na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu.

Arkadag, koji se nalazi u zoni potresa, na kraju će imati oko 73.000 stanovnika.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajnovitijih država na svetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke.

Komentari (74)

Vidi sve komentare