Eksperti UN: Devet od 10 ubistava novinara prođe nekažnjeno

Svet 02. nov 202115:47
VICTORIA RAZO / AFP

Eksperti Ujedinjenih nacija objavili su u utorak da devet od 10 ubistava novinara i dalje ostane nekažnjeno. U zajedničkoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, eksperti UN pozvali su zemlje da istraže nasilje nad novinarima i krivično gone počinioce.

Povezane vesti

Smatraju da su novinari i dalje nesigurni i da je visoka stopa nekažanjavanja za napade i ubistva nad njima.

„Tokom protekle godine širom sveta novinarima su pretili, maltretirali ih, fizički napadali, otimali, zatvarali, mučili i ubijali – samo zato što su radili svoj posao“, poručili su u zajedničkoj izjavi.

Pretnje bezbednosti novinara dobile su nove oblike u digitalnom dobu, posebno za novinarke.

„Dok se novinarima i novinarkama preti dok rade svoj posao, žene, uključujući i one iz manjinskih grupa, u mnogo su većem riziku od seksualnih napada i rodno zasnovanog nasilja na internetu, uključujući uznemiravanje, trovanje, silovanje i pretnje smrću“, naveli su.

Kako se navodi u saopštenju, nekažnjavanje takvih dela narušava njihovo samopouzdanje, stigmatizujući ih i generišući strah, sram, te reputaciju i profesionalnu štetu.

„U ekstremnim slučajevima, pretnje na internetu mogu da eskaliraju do fizičkog nasilja, pa čak i ubistva, kao što je pokazalo ubistvo Dafne Karuane Galicije koja se borila protiv korupcije na Malti“, rekli su stručnjaci.

Napadi na novinare – napad na pravo društva da bude informisano

Mišljenja su da su napadi na novinare napad na pravo društva da bude informisano, na pravo na slobodu izražavanja, kao i na mnoga druga ljudska prava, uključujući pravo na život i slobodu pojedinaca o kojima je reč.

Smatraju da mnogo više treba uraditi kako bi se zaštitili predstavnici medija.

Prošle godine, prema Unesku, 62 novinara širom sveta ubijena su samo zato što su radili svoj posao, rekao je u ranijem saopštenju generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

„Mnogi su poginuli dok su izveštavali o sukobu. Ali poslednjih godina, broj medijskih radnika ubijenih izvan zona sukoba je porastao“, rekao je Gutereš.

Dodao je da u mnogim zemljama istraživanje korupcije, trgovine ljudima, kršenja ljudskih prava ili ekoloških problema dovodi novinare u opasnost.

Komentari (0)

Vidi sve komentare