Eksperti UN: Zemlje koje isporučuju oružje Izraelu verovatno krše međunarodno pravo

Svet 23. feb 202416:34 5 komentara
Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Eksperti Ujedinjenih nacija upozorili su da svaki transfer oružja ili municije Izraelu, koje će biti upotrebljeno u Gazi, verovatno krši međunarodno humanitarno pravo i mora odmah prestati.

„Sve države moraju ’osigurati poštovanje’ humanitarnog prava, kako se zahteva Ženevskim konvencijama iz 1949. i običajnim međunarodnim pravom“, ocenili su eksperti.

„Države moraju u skladu s tim da se uzdrže od transfera svakog oružja i municije, ili delova za njih, ako se očekuje,imajući u vidu činjenice ili ranije ponašanje, da bi se mogli koristiti u kršenju međunarodnog prava“, dodaje se u postu na platformi X.

Navodi se takođe da su takvi transferi zabranjeni čak i ako država izvoznik nema nameru da se oružje koristi u kršenju prava ili ne zna pouzdano da će biti upotrebljeno na takav način, sve dok postoji jasan rizik.

Eksperti smatraju da zemlje potpisnice Sporazuma o trgovini naoružanjem imaju dodatnu odgovornost da se usprotive izvozu oružja ako znaju da će se koristiti da se počine međunarodni zločini ili ako postoji rizik da transferisano oružje može biti korišćeno da se počine ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Pročitajte još

„Potreba za embargom na oružje prema Izraelu je pojačana odlukom Međunarodnog suda pravde 26. januara da postoji verovatni rizik za genocid u Gazi i nastavak ozbiljne štete po civile od tada“, naveli su eksperti UN.

Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. zahteva da zemlje potpisnice iskoriste sva sredstva na raspolaganju da ga spreče u drugoj državi koliko god je moguće, a to zahteva zaustavljanje izvoza oružja u sadašnjim uslovima.

Eksperti UN su pohvalii suspenziju izvoza oružja Izraelu iz Belgije, Italije, Španije, Norveške i jedne japanske kompanije.

Države umešane u izvoz oružja mogle bi biti pojedinačno krivično gonjene za pomaganje u ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti i aktima genocida.

Takođe je navedeno da su isporuke oružja Hamasu i drugim naoružanim grupama takođe zabranjene međunarodnim pravom imajući u vidu ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava 7.oktobra prošle godine, kada su „hamasovci“ napali jug Izrael.

Ti napadi su izazvali rat u Gazi koji traje već više od četiri meseca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare