Eksplozija na pijaci na severu Sirije, poginulo najmanje 15 osoba

Svet 19. avg 202212:45 > 17:00
Izvor: REUTERS/Yamam al Shaar

U raketnom napadu na severu Sirije, na pijacu u gradu Al-Babu, koji drže opozicioni borci koje podržava Turska, poginulo je najmanje 15 osoba, a desetine su ranjene, izvestili su ratni posmatrači i služba Hitne pomoći.

Napad na taj grad usledio je nekoliko dana nakon što je turski vazdušni napad ubio najmanje 11 sirijskih vojnika i kurdskih boraca koje podržavaju SAD.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja je opozicioni ratni posmatrač, okrivila je sirijske vladine snage za granatiranje, navodeći da je to bila osveta za turski vazdušni napad. Ta organizacija je navela da se među poginulima u današnjoj eksploziji nalazi i troje dece, i da je ranjeno više od 30 osoba. Sirijske demokratske snage, koje uz podršku SAD predvode Kurdi, saopštile su da one nisu gađale Al-Bab. Turska je pokrenula tri velike prekogranične operacije u Siriji od 2016. godine i kontroliše pojedine teritorije na severu te zemlje.

Snage predsednika Sirije Bašara Al-Asada tokom proteklih nekoliko godina povratile su kontrolu nad većim delom delom zemlje, uz pomoć saveznika Rusije i Irana.

Komentari

Vaš komentar