Eksplozije u zgradi državne bezbednosti otcepljene moldavske oblasti

Svet 25. apr 202219:489 komentara
Izvor: Sergei GAPON / AFP

Nekoliko eksplozija za koje se veruje da potiču od raketnih granata, odjeknulo je u zgradi državne bezbednosti u proruskom regionu Pridnjestrovlje, otcepljenom od Moldavije, saopštila je tamošnja policija.

Za sada nema informacija da je neko povređen ili nastradao.

Ministarstvo unutrašnjih poslova separatističkog regiona koji se graniči sa Ukrajinom, napisalo je na Fejsbuku da su polomljena stakla u zgradi državne bezbednosti i da iz nje izbija dim.

Pridnjestrovlje, koje se otcepilo od Moldavije nakon kratkog gradjanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza, ima oko 500.000 stanovnika, dok Rusija to područje podržava i ekonomski i vojno.

Međunarodna zajednica tu oblast ne priznaje kao državu.

Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage, ali se strahuje da mogu biti iskorišćeni za invaziju na Ukrajinu.

Ruski general Rustam Minekajev izjavio je ranije da ruska kontrola južne Ukrajine treba da omogući da se pritekne u pomoć proruskim separatistima Pridnjestrovlja, koji od 1992. godine vladaju tom teritorijom.

Minekajev je rekao da Rusija želi da preuzme „potpunu kontrolu nad Donbasom na istoku i nad jugom Ukrajine“.

„Kontrola južne Ukrajine bi bila koridor za region Pridnjestrovlja, gde takodje ima slučajeva ugnjetavanja ruskog govornog stanovništva“, rekao je ruski general.

Moldavija „smatra takvu izjavu neosnovanom i kontradiktornom sa podrškom Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je Moldavija neutralna zemlja i da Rusija treba da poštuje taj princip.

Odnosi Rusije i Moldavije, bivše sovjetske republike od 2,6 miliona stanovnika smeštene između Rumunije i Ukrajine, postali su zategnuti posle predsedničkih izbora 2020. godine kada je na vlast u Moldaviji došla proevropski orijentisana Maja Sandu.

Komentari

Vaš komentar