Ekstremno desničarska grupa „Generacija identiteta“ zabranjena u Francuskoj

Svet 03. mar 202116:49 komentara
Tanjug via AP Photo/Francois Mori

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanin objavio je da je Vlada donela uredbu kojom je desničarska grupa Generacija identiteta (GI) proglašena nelegalnom zbog podsticanja na nasilje i diskriminaciju u zemlji.

On je objavio na Tviteru da je vlada udruženje proglasila nelegalnim rekavši da objavama, postupcima i komentarima širi „ideologiju koja podstiče mržnju, nasilje i diskriminaciju pojedinaca na osnovu porekla, rase ili religije“.

Generacija identiteta, koja deluje u Francuskoj i još nekoliko država, tvrdi da su njeni članovi uzbunjivači u misiji očuvanja francuske i evropske civilizacije, koju podrivaju migranti, posebno muslimani. Kritičari tvrde da je to milicija koja zagovara rasistički cilj.

U Vladinoj uredbi je navedeno nekoliko antimigrantskih operacija koje je grupa sprovodila i njena „namera da deluje kao privatna milicija“.

Vladin portparol Gabrijel Atal rekao je da je vlada „tom odlukom stavila tačku na akcije grupe, koje su ponekad nasilne“.

Grupa sa sedištem u Lionu predvodila je 2017. godine akciju „Odbrani Evropu“, planirajući da brodom na Sredozemnom moru ometa nevladine organizacije koje patroliraju i spašavaju migrante.

Poslednjih godina pripadnici GI izveli su nekoliko akcija u pokušaju da zaustave migrante da uđu u zemlju prelazeći granicu sa Italijom u Alpima i Španijom u Pirinejima.

Grupa je prošlog meseca održala protest u Parizu nakon najave Vlade da je započela proceduru za raspuštanje.

Lider GI Klement Gandelen rekao je tada za AP da će se grupa boriti do kraja na sudu kako bi zadržala pravo na delovanje i da će i ako bude zabranjena „milicija i dalje biti prisutna“.