Elektrana u Zaporožju ponovo isključena sa mreže zbog granatiranja

Svet 03. sep 202213:39 9 komentara
International Atomic Energy Agency (IAEA)/Handout via Reuters

Najveća ukrajinska i evropska nuklearna centrala u Zaporožju ponovo je rano jutros isključena sa elektro mreže, zbog granatiranja u kojem je uništen ključni električni vod i koje je probilo duboko u krug pogona, prenele su lokalne vlasti koje podržava Rusija.

Ovo je izjavljeno manje od jednog dana posle dolaska inspektora iz UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnu centralu u Zaporožju, zahvaćenu nedavnim oštrim borbama između ruskih i ukrajinskih snga, šest meseci posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte još

Misija IAEA treba da obezbedi centralu, dok se Moskva i Kijev uzajamno optužuju za granatiranje u i oko nje, izazivajući strahovanja oko moguće radijacije.

„Pogođen je električni vod Dnjeroveskaja. Nuklearna centrala se prebacila na održavanje sopstvenih potreba“, rekao je Vladimir Rogov, član regionalne administracije koju je imenovao Kremlj.

Kasno sinoć, vlasti koje podržava Rusija javile su da je centrala bila pod vatrom oko dva sata, optužujući ukrajinske snage u najnovijem uzajamnom optuživanju.

Do jutros ni ukrajinska vlada ni ukrajinski nuklearni operator Energoatom nisu komentarisali ove tvrdnje.

Centrala je od prošle nedelje više puta bila potpuno otkačena od ukrajinske elektro mreže, a Energoatom je naveo da se to događa zbog granatiranja i požara blizu centrale.

Lokalne ukrajinske vlasti su optužile Moskvu da gađa raketama dva grada koji nadgledaju centralu preko reke Dnjepar, što su takođe više puta rekli poslednjih nedelja.