EMA: AstraZeneka ne nosi poseban rizik, dobrobit od vakcine veća

Svet 31. mar 202117:02 > 19:436 komentara
Astrazeneka
Izvor: JOEL SAGET / AFP

Stručnjaci koji istražuju moguće veze antikovid vakcine AstraZeneke i krvnih ugrušaka, nisu našli specifične faktore rizika, uključujući i prema starosti, ali nastavljaju analizu, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

„Za sada ispitivanja nisu identifikovala specifične faktore rizika kao što je starost, rod ili medicinska istorija, koje uključuju probleme krvnih ugrušaka za te vrlo retke slučajeve“ naznačene kao komplikacije nastale kod osoba vakcinisanih preparatom AstraZeneke, navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela za lekove.

Povezane vesti

EMA je precizirala da njen odbor za bezbednost treba da objavi „ažurirane preporuke“ o toj vakcini posle mesečnog sastanka predviđenog iduće nedelje.

Juče je Nemačka kao i jedan broj drugih zemalja, preporučila da se preparat ne koristi za mlađe osobe posle prijave nekoliko slučajeva problema sa krvnim ugrušcima, iako je EMA ranije dala uveravanja da je vakcina sigurna.

„Nikakva uzročna veza sa vakcinom nije dokazana, ali je moguće i u toku su dodatne analize“, navodi se u saopštenju.

Evropsko regulatorno telo ponovilo je svoje mišljenje izdato 18. marta da „dobrobiti vakcine u zaštiti osoba od kovida-19, sa povezanim rizicima smrti i hospitalizacije, nadmašuju moguće rizike“.

Kuk: Za sada ništa ne podržava ograničenje upotrebe vakcine za neki deo populacije

„Na osnovu sadašnjih naučnih saznanja, nikakav element ne podržava restrikciju upotrebe vakcine za neki deo populacije“, rekla je izvršna direktorka EMA, Emre Kuk.

Evropska agencija za lekove registrovala je 62 slučaja venske i cerebralne tromboze u svetu, od kojih 44 u 30 zemalja Evropskog ekonomskog prostora (EU, Island, Norveška, Lihtenštajn) na 9,2 miliona doza vakcina datih u toj zoni.

Registrovano je 14 smrtnih slučajeva, a za sada još ne mogu da se sigurno pripišu trombozi, dodala je Kuk.

Agencija je precizirala da ti delimični podaci ne uključuju statistike iz Brazila koji u velikoj meri koristi vakcinu AstraZeneke, iza Velike Britanije i Indije, i da je prikupljanje podataka zaustavljeno 22. marta i nije uključilo najnovije slučajeve prijavljene u Nemačkoj.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar