EMA preporučila odobrenje Fajzerove vakcine za decu od pet do 11 godina

Svet 25. nov 202113:337 komentara
Pensilvanija, vakcinacija dece
Izvor: REUTERS/Hannah Beier

Komitet za humane lekove Evropske agencije za lekove preporučio je da se odobri proširenje indikacija za vakcinu protiv kovida kompanija Fajzer i BioNTek, kako bi se uključila upotreba kod dece uzrasta od 5 do 11 godina.

Vakcina čije je komercijalno ime „Komirnati“ već je odobrena za upotrebu kod odraslih i dece uzrasta 12 i više, podseća EMA u saopštenju.

Kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, doza te vakcine će biti niža od one koja se koristi kod osoba starijih od 12 godina, odnosno biće 10 mikrograma u poređenju sa 30 mikrograma, koliko dobijaju starije starosne grupe.

Daje se kao dve injekcije u mišiće nadlaktice, u razmaku od tri nedelje.

Glavna studija na deci uzrasta od 5 do 11 godina pokazala je da je od 1.305 dece koja su primila vakcinu, troje razvilo kovid-19, u poređenju sa 16 od 663 dece koja su primila placebo.

„To znači da je u ovoj studiji vakcina bila 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskog kovida, iako bi prava stopa mogla biti između 67,7 odsto i 98,3 odsto“, ističe se u saopštenju EMA.

Dodaju da su najčešći neželjeni efekti kod dece uzrasta od 5 do 11 godina slični onima kod starijih.

„Oni uključuju bol na mestu injekcije, umor, glavobolju, crvenilo i otok na mestu injekcije, bol u mišićima i jezu. Ovi efekti su obično blagi ili umereni i poboljšavaju se u roku od nekoliko dana od vakcinacije“, naglašava se u saopštenju.

Komitet EMA je zato zaključio da koristi od vakcine „Komirnati“ kod dece uzrasta od 5 do 11 godina prevazilaze rizike, posebno kod onih sa stanjima koja povećavaju rizik od teškog oblika kovida.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar