EP: Nagrada Saharov „hrabrom ukrajinskom narodu“ biće uručena 14. decembra

Svet 08. dec 202221:227 komentara
Izvor: Stefani Reynolds / AFP

Nagrada "Saharov" Evropskog parlamenta (EP) za slobodu misli za 2022. godinu biće uručena predstavnicima ukrajinskog naroda na svečanosti u sredu, 14. decembra, a na sednici 15. decembra glasaće se o rezoluciji o priznavanju za genocid Holodomora, gladi koja je 1932/33. godine pod Sovjetima ubila više miliona Ukrajinaca, najavljeno je na sajtu EP.

Evropski parlament od 1998. godine dodeljuje pojedincima i organizacijama koji brane ljudska prava i osnovne slobode nagradu nazvanu po Andreju Saharovu, sovjetskom fizičaru i političkom disidentu.

Povezane vesti

Očekuje se da će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiti plenarnom zasedanju video vezom.

Predsednica EP Roberta Mecola objaviila je 19. oktobra da je ovogodišnji laureat „hrabri ukrajinski narod“.

Evropalrlamentarci će na plenarnoj sednici u četvrtak, 15. decembra, raspravljati i glasati o nacrtu rezolucije kojom se, 90 godina nakon Holodomora, za genocid priznaju masovna ubistva kroz izgladnjivanje Ukrajinaca od strane tadašnjeg Sovjetskog Saveza, u vreme prisilne kolektivizacije.

Nemački Bundestag je podržao klasifikovanje za genocid glad i represiju u Ukrajini tridesetih godina prošlog veka, a i Češka je Holodomor proglasila za genocid.

Vrhovna rada Ukrajine 2006. je proglasila Holomodor aktom genocida nad ukrajinskim narodom, a reč holodomor (gladomor, moriti glađu) preuzeta je u medijima i zvaničnim dokumentima.

Komentari

Vaš komentar