Erdogan: Grčka narušava prava turske manjine u Trakiji

Svet 24. jul 202218:4614 komentara
Redžep Tajip Erdogan
REUTERS/Umit Bektas

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Grčku zbog navodnog kršenja sporazuma u Lozani narušavanjem prava Turaka u grčkoj regiji Trakija.

Erdogan je u izjavi povodom 99 godina od Sporazuma u Lozani optužio Atinu da krši odredbe sporazuma o pravima turske manjine. Muslimani čine 32 odsto stanovništva Trakije, među kojima najviše ima etničkih Turaka, Roma i Pomaka, koji govore bugarski jezik.

„Uslovi koji su deo sporazuma, posebno prava turske manjine, ignorišu se ili namerno unazađuju. Za našu zemlju je nemoguće da prihvati takvo stanje, koje je u suprotnosti sa našim dobrosusedskim odnosima i pridržavanjem sporazuma“, naveo je Erdogan.

Sporazumom u Lozani, koji su 1923. potpisali novonastala Republika Turska i Saveznici nakon Prvog svetskog rata, regulisana su prava preostalih muslimanskih manjina u Grčkoj i hrišćana u Turskoj, nakon oštrih sukoba dve zemlje i razmene stanovništva.

Sporazumom je takođe uređena vlast Grčke nad ostrvima u Egejskom moru blizu turske obale.

Ankara se nedavno žalila da Grčka militarizacijom tih ostrva krši sporazum iz Lozane. Grčka je odgovorila da postupa u skladu sa međunarodnim pravom i brani teritoriju koja je pod konstantnom turskom pretnjom.

Prošlog meseca, Erdogan se povukao iz pregovora na visokom nivou sa Atinom.

Komentari

Vaš komentar