Erdogan ne odustaje od blokade ulaska Švedske i Finske u NATO

Svet 29. maj 202215:57 16 komentara
Adem Altan/AFP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne odustaje od blokade ulaska Švedske i Finske u NATO. Erdogan je kazao da ovonedeljni sastanci sa delegacijama Finske i Švedske nisu bili "na zadovoljavajućem nivou" i da je Turska i dalje zabrinuta za svoju bezbednost.

„Dokle god je Tajip Erdogan na čelu Republike Turske, ne možemo reći ‘da’ za ulazak u NATO zemljama koje podržavaju terorizam“, izjavio je Erdogan.

On je pomenuo da je pripadnik kurdske administracije na severu Sirije Salih Muslim dao intervju švedskoj državnoj televiziji, upravo u noći sastanka sa delegacijama Švedske i Finske, i to je naveo kao dokaz švedske podrške kurdskim oružanim grupama u Siriji.

Turska smatra da su one povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja od 1984. vodi oružanu pobunu protiv turskih vlasti.

Erdogan je za podršku terorizmu optužio i Nemačku, Francusku i Holandiju. On je dodao da će sutra telefonom razgovarati sa liderima Rusije i Ukrajine.

Kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) u Siriji bore se protiv Islamske države, ranije uz podršku SAD. Turska je u više navrata preduzimala vojne operacije u Siriji kako bi potisnula YPG od svoje granice potisnula. Turska izjednačava sirijski YPG sa PKK.

Ulazak Švedske i Finske u NATO moraju da odobre sve druge zemlje članice. Turska, koja je druga najveća vojna sila u savezu, ne želi da odobri ulazak bez ispunjenja dodatnih uslova, među kojima je i ukidanje ograničenja na prodaju oružja Turskoj.