Erdogan: Opozicija i neki univerzitetski profesori iza studentskih demonstracija

Svet 05. feb 202115:36
Istanbul, Turska, studentski protesti
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je opoziciju i neke univerzitetske profesore za izazivanje studentskih demonstracija i odbacio je kritike Vašingtona i EU o policijskoj represiji.

„Događaji na Bosforskom univerzitetu nemaju veze sa studentima. Opozicione stranke i neki univerzitetski profesori sa kojima one deluju stoje iza toga“, rekao je Erdogan.

Protesti su krenuli kada je Erdogan početkom godine za rektora Bosforskog univerziteta izabrao čoveka bliskog vlasti.

Represija nad demonstrantima pojačala se ove nedelje, policija je rasturila više okupljanja suzavcem i plastičnim mecima i uhapsila stotine ljudi.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova juče je saopštilo da je uhapšeno 528 ljudi zbog demonstracija prošlog meseca. Od tada je pušteno 498, od kojih je 108 pod sudskim nadzorom, a ostali su i dalje u pritvoru.

Te mere su praćene sve oštrijom retorikom od strane vlade.

Erdogan je u sredu demonstrante nazvao „teroristima“ i oštro kritkovao LGBT grupe, za čija prava se zalažu demonstranti. Uhapšeni su studenti optuženi da su vređali islam zbog organizovanja izložbe na kojoj je predstavljen jedno sveto muslimansko mesto sa zastavom u duginim bojama.

U današnjem govoru Erdogan je branio tradicionalne porodične vrednosti i pozvao žene da „ne slušaju šta kažu lezbejke“.

Gušenje demonstracija i reči protiv LGBT populacije turskog lidera izazvale su zabrinutost u Vašingtonu i EU. Erdogan je odbacio kritiike i optužio SAD i Francusku da ne mogu da nađu rešenje za svoje unutrašnje probleme.

„Zar vas nije sramota zbog onoga što se dešava posle izbora“, rekao je Erdogan u poruci američkoj vladi i aluziju na nasilje u Kapitolu prošlog meseca pre nego što je Džo Bajden preuzeo dužnost.

On se takođe narugao Francuskoj koja je, kako je rekao, nesposobna da upravlja demonstracijama Žutih prsluka i dodao da u Turskoj nemaju takve probleme.

Komentari

Vaš komentar