Erdogan položio zakletvu u parlamentu Turske, preuzeo novi mandat

Svet 03. jun 202315:19 5 komentara
REUTERS/Umit Bektas

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan položio je zakletvu u parlamentu Turske i preuzeo dužnost šefa države.

„Zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost države, da ću se pridržavati Ustava, vladavine prava, demokratije, principa i reformi Ataturka i principa sekularne republike“, rekao je Erdogan na ceremoniji u parlamentu, koju je direktno prenosila televizija.

Nakon inauguracije u parlamentu, biće priređena ceremonija u predsedničkoj palati u Ankari.

Svečanosti prisustvuje 21 predsednik države, među kojima i predsednici Crne Gore Jakov Milatović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Bugarske Rumen Radev, Venecuele Nikolas Maduro, Azerbejdžana Ilham Alijev.

Na inauguraciji su i premijeri 13 zemalja, među kojima je premijer Mađarske Viktor Orban, a prisustvuje i predsednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin.

Kako je ranije saopšteno, Srbiju predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić.

Ceremoniji prisustvuju i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, te bivši nemački predsednik Kristijan Vulf, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, bivši švedski premijer Karl Bilt.

Ovo je Erdoganu treći predsednički mandat, nakon što je pobedio u drugom krugu izbora i time produžio dvodecenijsku vladavinu za još pet godina.