Erdogan ponovo najavio kopnenu ofanzivu u Siriji, Rusija poziva na uzdržanost

Svet 22. nov 202216:55 16 komentara
Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je nagovestio moguću kopnenu ofanzivu u Siriji protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), dok Rusija poziva Tursku na uzdržanost kako bi se izbegla eskalacija.

Izaslanik ruskog predsednika u Siriji Aleksandar Lavrentjev izjavio je da Turska treba da pokaže uzdržanost kako bi bila sprečena eskalacija u Siriji.

„Naravno, pozvaćemo naše turske kolege da pokažu određenu uzdržanost, kako bismo sprečili eskalaciju tenzija ne samo na severu, već i na celoj teritoriji Sirije“, rekao je Lavrentjev, prenose ruske novinske agencije.

Tokom vikenda tenzije su eskalirale na relaciji Turska-Sirija, jer je Turska izvršila niz vazdušnih napada u Siriji, što je bila odmazda za teroristički napad sa šest žrtava 13. novembra u Istanbulu. Turska je za napad okrivila kurdske „teroriste“, odnosno Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja negira umešanost.

U bombardovanju je pogođeno i nekoliko položaja sirijske vojske u tri provincije duž granice sa Turskom. Erdogan je i danas ponovio da akcije Turske neće biti ograničene na vazdušne udare i sugerisao da je moguća kopnena ofanziva na Siriju.

„Znajte da ćemo ih, što je pre moguće, iskoreniti našim tenkovima i vojnicima. Od sada za nas postoji samo jedna mera. Postoji samo jedna granica – bezbednost naše zemlje, naših građana“, rekao je on.

Komentari (16)

Vidi sve komentare