Erdogan poručio Švedskoj da ne računa na podršku za NATO

Svet 24. jan 202311:487 komentara
Redžep Tajip Erdogan
Izvor: Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doveo je u pitanje proširenje NATO, nakon što je upozorio Švedsku da ne očekuje podršku za kandidaturu za članstvo, pošto su za vikend u Stokholmu protestovali antiislamski i prokurdski aktivisti.

Erdogan je osudio protest Rasmusa Paludana zbog paljenja Kurana, rekavši da je to uvreda za sve, a posebno za muslimane. Posebno je bio ljut na švedske vlasti što su dozvolile da se demonstracije održe ispred turske ambasade u Stokholmu pod „zaštitom“ snaga bezbednosti, javlja Glas Amerike (VOA).

„Jasno je da oni koji su dozvolili da se takva podlost dogodi ispred naše ambasade više ne mogu očekivati nikakvu dobru volju od nas u vezi sa svojom aplikacijom za članstvo u NATO“, rekao je Erdogan i dodao da je Švedska sigurno ukalkulisala posledice Paludanovih demonstracija.

Švedska i Finska apliicirale su za članstvo u NATO tokom rata u Ukrajini, nakon što su odustale od politike neutranosti.

Erdogan je takođe kritikovao Švedsku što je dozvolila prokurdske proteste na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Kurdistansku radničku partiju (PKK), koja je decenijama vodi borbu protiv Turske zahtevajući autonom8iju za Kurde.

PKK se smatra terorističkom grupom u Turskoj, EU i SAD, ali njeni simboli nisu zabranjeni u Švedskoj.

„Dakle, dozvolićete terorističkim organizacijama da divljaju vašim ulicama i ulicama, a onda očekujete našu podršku za ulazak u NATO. To se ne dešava“, rekao je Erdogan.

Švedski zvaničnici su naglasili da je sloboda izražavanja zagarantovana švedskim ustavom i daje ljudima široka prava da javno izraze svoje stavove, iako podsticanje na nasilje ili govor mržnje nije dozvoljeno.

Antiislamski aktivista Paludan, koji ima i dansko i švedsko državljanstvo, osnovao je krajnje desničarske stranke u obe zemlje koje nisu uspele da osvoje nijedno mesto na nacionalnim, regionalnim ili opštinskim izborima.

Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Švedskoj, njegova stranka je dobila samo 156 glasova širom zemlje. Njegovo spaljivanje Kurana izazvalo je kontraproteste u Turskoj tokom vikenda, gde su demonstranti spalili njegovu fotografiju i švedsku zastavu.

Komentari

Vaš komentar