Estonija uklonila spomenik iz sovjetskog doba pozivajući se na javni red

Svet 16. avg 202219:55 20 komentara
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Vlada Estonije uklonila je sovjetski spomenik iz Drugog svetskog rata u blizini grada na ruskoj granici u okviru šireg napora, podstaknutog ruskom invazijom na Ukrajinu, da demontira preostale simbole iz sovjetskog doba.

Radnici su uklonili repliku tenka T-34 koji se nalazio na vrhu spomenika izvan grada Narve na istoku Estonije na ruskom govornom području i odvezli ga u Estonski ratni muzej u Vimsiju, gradu severno od prestonice, Talin.

Ukupno sedam spomenika iz sovjetskog doba u Narvi treba da bude uklonjeno, saopštila je vlada danas.

Spomenik je postavljen u znak sećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli u borbi protiv nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da će neutralna grobna oznaka zameniti repliku tenka i da će spomenik ispred Narve „ostati dostojanstveno mesto komemoracije mrtvima“.

Estonija, koja sa Rusijom deli granicu od skoro 300 kilometara, zauzela je čvrst stav protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Premijer je rekao da je uklanjanje simbola poput tenka neophodno da bi se zaštitio javni red i sprečila da Moskva „seje razdor“ u Estoniji, zemlji sa značajnom etničkom ruskom manjinom.

„Niko ne želi da vidi kako naš militantni i neprijateljski sused podstiče tenzije u našem domu. Nećemo priuštiti Rusiji priliku da iskoristi prošlost da naruši mir u Estoniji“, rekao je Kalas.

Kao i njeni baltički susedi, Estonija je uklonila mnoge spomenike koji veličaju Sovjetski Savez ili komunističke vođe otkako je zemlja ponovo stekla nezavisnost 1991. godine.

Premeštanje spomenika iz Drugog svetskog rata vojniku Crvene armije u Talinu izazvalo je dane nereda 2007. godine.

Vlada i mnogi Estonci videli su spomenik u Talinu kao bolan podsetnik na pet decenija sovjetske okupacije, dok su neki etnički Rusi na taj potez gledali kao na pokušaj brisanja njihove istorije.