EU: Gvaido nije više legitimni privremeni predsednik Venecuele

Svet 25. jan 202115:38 > 19:03
STF/AFP

Države članice EU nisu u ponedeljak priznale legitimnost privremenog predsednika Huana Gvaidoa u Venecueli, što je tražio Evropski parlament.

Gvaido ostaje “privilegovani sagovornik”, ali ga EU ne smatra više legitimnim privremenim predsednikom.

Nakon spornog ponovnog izbora Nikolasa Madura 2018. godine za predsednika Venecuele, predsednik parlamenta Huan Gvaido priznat je za privremenog predsednika. Takvim ga još uvek smatraju SAD i Velika Britanija.

Evropski parlament je u svojoj rezoluciji tražio od država članica da priznaju “kontinuitet nacionalne skupštine Venecuele izabrane 2015. godine i njenog legitimnog predsednika Huana Gvaidoa“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku izjavio je tada u Evropskom parlamentu da EU nikada nije priznala Gvaidoa za predsednika Venecuele, jer nije bilo konsenzusa država članica.

U zaključcima, koje su u ponedeljak usvojili ministri spoljnih poslova država članica EU, kaže se da su parlamentarni izbori, održani 6. decembra prošle godine, bili “propuštena prilika” za demokratiju, jer su održani bez nacionalnog dogovora o izbornim uslovima i nisu bili u skladu sa međunarodnim standardima za demokratske procese.

Prema zaključcima Evropskog saveta, EU smatra Gvaida delom demokratske opozicije.

„Savet ponovo poziva da se osigura sloboda i sigurnost svim političkim oponentima, posebne predstavnicima opozicionih stranaka izabranih u nacionalnu skupštinu 2015. godine”, kaže se u zaključcima.

Komentari

Vaš komentar