EU najavljuje novi paket pomoći Etiopiji: Prvi od završetka rata u regionu Tigraj

Svet 03. okt 202320:12 1 komentar
Maxim Studio/Shutterstock

Evropska unija je obećala pomoć u vrednosti od 650 miliona evra Etiopiji, skoro tri godine nakon što je prekinula direktnu pomoć toj istočnoafričkoj zemlji zbog zločina počinjenih u građanskom ratu.

Komesarka EU za međunarodna partnerstva Juta Urpajnen objavila je sporazum na današnjoj konferenciji za novinare sa etiopskim ministrom finansija Ahmedom Sideom u glavnom gradu Adis Abebi.

Paket pomoći EU je prvobitno vredeo milijardu evra i trebalo je da bude dat Etiopiji od 2021. do 2027. godine, ali je suspendovan krajem 2020. nakon što su izbile borbe u severnom regionu Tigraj. SAD su takođe obustavile pomoć i donele zakonske sankcije.

Ministar finansija je rekao da će pomoć pomoći u jačanju posleratnog oporavka Etiopije i olakšati preko potrebne ekonomske reforme u „kritičnom trenutku“ za zemlju.

„Ovo strateško partnerstvo je sada ponovo na pravom putu“, rekao je on.

Pročitajte još

Međutim, direktna budžetska podrška vladi Etiopije ostaje suspendovana i neće biti obnovljena sve dok se ne ispune „veoma jasni politički uslovi“ rekala je Urpajnen.

Ona je dodala da je prvo potreban program Međunarodnog monetarnog fonda.

Ranije danas, Urpajnen je održala sastanke sa etiopskim premijerom Abijem Ahmedom i Musom Fakijem Mahamatom, predsedavajućim Komisijom Afričke unije.