EU neće priznavati ruske pasoše izdate u anektiranim teritorijama u Ukrajini

Svet 10. nov 202218:43 6 komentara
EU, EK, zastave
Kenzo Tribouillard/AFP

Ruski pasoši izdati u ukrajinskim teritorijama koje je anektirala Rusija i u proruskim separatističkim oblastima u Gruziji više neće biti priznati u Evropskoj uniji, prema sporazumu postignutom između Evropskog parlamenta i zemalja članica Unije.

Nosioci tih dokumenata ne mogu prema tome da dobiju vizu ili da uđu u šengenski prostor.

„Ta odluka je odgovor na rusku neopravdanu vojnu agresiju Ukrajine i na konsistentnu praksu izdavanja ruskih međunarodnih pasoša stanovnicima okupiranih oblasti“, naveo je Savet EU u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin u septembru je proglasio pripajanje ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk na istoku i Zaporožje i Herson na jugu, u jednostranom postupku koji je odbacio najveći deo međunarodne zajednice.

Moskva je takođe anektirala Krimsko poluostrvo 2014. godine.

Evropska odluka se takođe odnosi na pasoše izdate u proruskim separatističkim oblastima Abhaziji i Južnoj Osetiji u Gruziji, čiju nezavisnost je jednostrano priznala Moskva.

Savet EU navodi da se dokumenti iz tih regiona već odbijaju ili su na putu da se odbijaju u državama članicama, dodajući da je cilj ove odluke da se osigura usklađen pristup unutar Unije.

Dogovor postignut na predlog Evropske komisije treba još formalno da usvoji Evropski parlament i Savet EU.

Komentari (6)

Vidi sve komentare