EU objavljuje kraj zavisnosti od ruske nafte, spreman šesti paket sankcija

Svet 04. maj 202222:33 8 komentara

EU objavljuje kraj zavisnosti od ruske nafte - to će biti ostvareno u nekoliko faza, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. To je ključni deo šestog paketa sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini, a zemlje članice koje su dugo bile podeljene oko smanjenja ruske nafte to tek treba da usvoje.

Evropska komisija predlaže uvođenje potpune zabrane uvoza ruske nafte, sirove i prerađene. Ukoliko bude usvojena, zabrana uvoza sirove nafte stupila bi na snagu nakon šest meseci, a rafiniranih naftnih derivata do kraja godine.

Fon der Lajen kaže da će nove sankcije teško pogoditi i zemlje članice Evropske unije, ali je naglasila da je to potez koji EU „jednostavno mora da učini“.

„Sankcije će maksimalizovati pritisak na Rusiju. Nove sankcije bi takođe bile usmerene na vojne oficire i pojedince koji su počinili ratne zločine u Buči i one koji su odgovorni za opsadu Marijupolja. Ovo šalje još jedan važan signal svim protagonistima politike Kremlja. Znamo ko ste, smatraćemo vas odgovornim. Nećete se izvući sa ovim“, rekla je Fon der Lajen.

POVEZANE VESTI:

I Moskva je juče objavila da uvodi nove sankcije prema zemljama koje smatra neprijateljskim. Rusija je sankcionisala 63 japanska visoka zvaničnika, uključujući premijera Japana.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poručio zapadnim zemljama da bi mogao da obustavi izvoz energenata i sirovina i da raskine ugovore s njihovim kompanijama. U Kremlju takođe tvrde da bi zaplena ruske imovine u SAD, koja bi bila korišćena za podršku Kijevu, bila nelegalna.

„To je veoma opasan presedan. To je flagrantno kršenje svih pravnih koncepata. To nije ništa drugo do eksproprijacija privatne svojine. A pokušaj da se legitimizuje ova eksproprijaciju pokazuje nam kako su sadašnji društveni stavovi krhki u oblastima privatne svojine, ekonomije, i politike i drugih“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na nepravednost sankcija ukazauje i protivnik ruske invazije na Ukrajinu, nobelovac i glavni urednik Nove Gazete Denis Muratov.

„Ponekad te sankcije izgledaju kao kolektivni peformans. Na primer, zabrana letova je dovela do situacije da dete bolesno od leukemije ne može da stigne na odredište za transplantaciju kostne srži, jer ima još 12 sati, a nijedan avion iz Nemačke ne može da stigne do Sankt Peterburga ili Moskve za to vreme“, kaže on.

Pet paketa sankcija nisu zaustavili rat. EU do sada nije bila jedinstvena oko embarga na energente iz Rusije. I ako se usvoji šesti paket sankcija, u obliku u kom je najavljen, unija traži psotepeno preusmeravanje sa ruskih energenata, a pitanje je hoće li Rusija prva da zabrani uvoz.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare