EU osudila pretnje Medvedeva zbog naloga za hapšenje Vladimira Putina

Svet 23. mar 202315:45 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

Evropska unija (EU) osudila je pretnje koje je visoki zvaničnik Rusije uputio Međunarodnom krivičnom sudu i Holandiji, kao zemlji domaćinu tog tribunala, zbog naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, objavila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi pokušaj bilo koje zemlje da sprovede odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju Putina bio ravan objavi rata.

„Evropska unija pruža punu podršku Međunarodnom krivičnom sudu. Bilo kakva mera odmazde protiv onih koji su uključeni u rad suda su neprihvatljivi. Predvodeći borbu protiv nekažnjivosti, Tribunal mora biti sposoban da radi nezavisno i nepristrasno“, dodaje se u saopštenju.

Unija ostaje predana odbrani Suda od bilo kakvog spoljnog mešanja, opstruiranja i podrivanja međunarodnog sistema pravde.

U saopštenju EEAS se navodi da će EU nastaviti da zagovara univerzalnost Rimskog statuta i da poziva sve države, koje to još nisu učinile, da se pridruže Međunarodnom krivičnom sudu i tako okončaju nekažnjivost za najteže zločine.