EU postigla dogovor o smanjenju potražnje za gasom

Svet 26. jul 202213:08 > 18:2013 komentara

Ministri energetike zemalja članica EU postigli su politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom u evropskom bloku, nakon pretnji Rusije da će prekinuti isporuke.

#related-news_1

„Ovo nije bila nemoguća misija! Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom uoči predstojeće zime“, objavila je na Tviteru češka vlada, koja trenutno predsedava Evropskim vijećem, nakon vanrednog sastanka.

Ministri energetike okupili su se kako bi razgovarali o zimskom planu za vanredne situacije Evropske komisije, u kojem se od država članica EU traži da smanje potražnju za prirodnim gasom za 15 posto između augusta i marta, strahujući da će Rusija prestati da isporučuje gas kao odgovor na sankcije evropskog bloka zbog ruskog rata u Ukrajini.

Prema predlogu, ovaj potez bi omogućio državama članicama EU da napune svoja podzemna skladišta gasa, koja sada iznose 66 posto, a takođe bi smanjila budući jaz između ponude i potražnje kako bi se izbegle nestašice tokom zime.

EU je uvela sedam paketa sankcija Rusiji od početka rata te zemlje protiv Ukrajine 24. februara.

Paketi sankcija EU su usmereni na, između ostalih, predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, a zabranjuju uvoz zlata, nafte i uglja i izvoz luksuzne robe, kao i isključivanje ruskih i beloruskih banaka iz korišćenja međunarodnog platnog sistema SWIFT.

Komentari

Vaš komentar