EU proširila sankcije Rusiji i Belorusiji zbog invazije na Ukrajinu

Svet 09. mar 202212:10 > 17:12 38 komentara
Ukrajina
REUTERS/Alexander Ermochenko

Evropska dvadesetsedmorka odlučila je da proširi sankcije Moskvi i Minsku zbog ruske invazije Ukrajine, između ostalog isključivanjem tri beloruske banke iz međunarodne finansijske paltforme Svift, saopštilo je francusko predsedništvo Saveta EU.

Predstavnici zemalja članica EU su na sastanku u Briselu dodali imena ruskih zvaničnika i oligarha na svoju crnu listu i uveli nove sankcije usmerene na pomorski sektor, navelo je francusk predsedništvo na Tviteru.

Proširena je i lista tehnologije i dobara koji ne mogu biti izvezeni u Rusiju, i razjašnjenje restrikcije uvedene za kripto valute.

Detalje o ovoj odluci, ali i o tome šta se očekuje od Srbije, ima reporter N1. Pogledajte video:

Zemlje G7 i EU prošle nedelje su objavile da nastoje da spreče Rusiju u nalaženju načina da izbegne zapadne sankcije koristeći kripto valute.

Pročitajte još:

Od kada su SAD i njihovi zapadni saveznici uveli niz sankcija namenjenih paralisanju bankarskog sektora i ruske valute posle invazije Ukrajine, kupovina kripto valuta u rubljama porasla je na rekordan nivo.

Mere usvojene danas a koje će stupiti na snagu posle zvaničnog odobrenja država i objave u Službenom glasniku EU, namenjene su da „zaokruže“ sankcije koje je Unija usvojila poslednjih nedelja, navodi se u saoštenju.

Od ruske aneksije Krima 2014. godine EU je već uvela sankcije za 680 pojedinaca i 53 entiteta, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Unije i zamrznuta sredstva u EU.

Od kraja februara EU je takodje zamrzla sredstva ruske centralne banke koja se nalaze van Rusije, blokirala pristup ruskih finansijskih institucija evropskim tržištima kapitala, i isključila sedam ruskih banaka iz medjunarodnog finansijskog sistema Svift.

EU je takođe zabranila svoj vazdušni prostor ruskim kompanijama, kao i izvoz u Rusiju tehnoloških delova namenjenih za aero sektor.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare