EU: Rastu tenzije sa Rusijom, veoma opasna situacija na granici Ukrajine

Svet 19. apr 202110:597 komentara
Izvor: REUTERS/Oleksandr Klymenko

Evropska unija (EU) je izrazila žaljenje zbog porasta tenzija sa Rusijom, uz ocenu da je situacija na granici sa Ukrajinom "veoma opasna" i da je Moskva "odgovorna" za zdravstveno stanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

„Odnosi sa Rusijom se ne poboljšavaju. Naprotiv, tenzije rastu u raznim oblastima“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, uoči onlajn sastanka ministara spoljnih poslova Unije.

Povezane vesti

Moskva je poručila da su vojnici i naoružanje upućeni na granicu s Ukrajinom zato što je dobila saznanja da je Kijev rešio da „etnički očisti“ Donbas i Lugansk, oblasti u kojima živi ruski narod.

Borel je govorio i o proterivanju diplomata između Moskve i Praga, kao i o „veoma zabrinjavajućem“ zdravstvenom stanju Navaljnog, koji štrajkuje glađu u zatvoru.

Kao odgovor na subotnje proterivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu, Rusija je proglasila sinoć za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi i dala im 25 sati da napuste Rusiju.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

Komentari

Vaš komentar