EU razmatra nove sankcije Iranu zbog gušenja protesta

Svet 31. okt 202215:456 komentara
Izvor: TanjugAP Photo/Gregorio Borgia

Evropska unija (EU) razmatra nove sankcije Iranu zbog gušenja tamošnjeg protestnog pokreta, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Pročitajte još:

„Potreslo me je što su izgubili život ljudi koji mirno demonstriraju u Iranu. Osuđujemo nesrazmerno nasilje snaga bezbednosti i podržavamo stanovništvo“, naveo je Šolc na Tviteru i dodao da EU razmatra dodatne sankcije Iranu.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je u nedelju da se razmatra mogućnost da se iranska Revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom.

„Kao što sam to jasno rekla prošle nedelje, pokrenućemo novi paket sankcija, a takodje razmatramo kako možemo da uvrstimo Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju“, rekla je ministarka nemačkoj televiziji ARD.

EU je 17. oktobra usvojila sankcije protiv policije za moral i 11 iranskih zvaničnika uključenih u represiju demonstracija. SAD su iransku Revolucionarnu gardu stavile na „crnu listu terorista“.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je bila u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ – nepoštovanja strogih pravila odevanja žena u Iranu.

Najmanje 270 osoba je ubijeno, a 14.000 uhapšeno, saopštila je grupa Aktivisti za ljudska prava u Iranu.

Komentari

Vaš komentar