EU se ubrzano priprema za mogući potpuni prekid snabdevanja ruskim gasom

Svet 20. jul 202207:3622 komentara
REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

Države EU ubrzavaju pripreme za mogući potpuni prekid snabdevanja ruskim gasom, a Evropska komisija bi trebalo danas da iznese svoj krizni plan, objavio je ENR (European Newsroom), projekt 16 evropskih novinskih agencija, među kojima je i hrvatska Hina. 

Prema planu EK, oko 11 milijardi kubnih metara gasa uštedelo bi se ograničenjem grejanja i hlađenja u zgradama, između četiri i 40 milijardi kubnih metara uštedelo bi se na smanjenju potrošnje gasa za proizvodnju električne energije, te oko 10 milijardi na smanjenju industrijske potražnje. Predlog Komisije biće podloga za raspravu na vanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. jul.

Povezane vesti

O načinima štednje i stanju s popunjenošću zaliha gasa u Nemačkoj, Francuskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Italiji, pišu u tekstu agencije dpa, AFP, Agerpress, Hina, STA, EFE i ANSA.

Klaudija Kemfert, energetska stručnjakinja pri Nemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW), rekla je da će vlada uspeti da izbegne nestašice ako bude započela odnose s drugim dobavljačima gasa osim Rusije, stalno punila skladišta i podsticala javnost da štedi gas.

„Ako se ispune tri uslova, ne vidim da ćemo se zapravo morati suočiti s nestašicom gasa“, rekla je Kemfert.

Nemački alternativni izvori za konvencionalni prirodni gas do sada su uglavnom bili Holandija i Norveška.

Što se tiče tečnog prirodnog gasa (LNG), ministar ekonomije Robert Habek pokušao je da uspostavi nove odnose snabdevanja za vreme prolećne posete Kataru. Hoće li, kada i koliko još gasa stvarno doći iz Emirata, tek treba videti.

Nivo popunjenosti nemačkih skladišta gasa polako, ali postojano raste. Sada je na otprilike 65 posto. Nemačka vlada više puta je pozvala potrošače i industriju da štede energiju.

Francuska namerava da do jeseni popuni 100 posto skladišta gasa

Francuska vlada se u međuvremenu priprema za mogućnost potpunog prekida snabdevanja ruskim gasom, rekao je ministar ekonomije Bruno Le Mer 10. jula. Kako bi izbegla nestašice, vlada je zatražila da se nacionalna skladišta gasa popune do „gotovo 100 posto“ do početka jeseni.

U slučaju nestašice električne energije, francuska vlada priprema niz mera za zimu kako bi prioritet dala privatnim domaćinstvima i određenim industrijama. „Očigledno je da čuvamo privatna domaćinstva i (…) ne zatvaramo fabrike ili ukidamo javni prevoz“, rekla je premijerka Elizabeta Born.

Prema uredbi EU, skladišta gasa moraju biti barem 80 posto puna do 1. novembra 2022.

Rumunski premijer Nikolaje Čuka rekao je da će njegova zemlja moći da ispuni taj cilj pre roka.

Hrvatska udvostručuje kapacitet tečnog gasa na Krku

Hrvatska je najavila da će u aktualnoj energetskoj krizi udvostručiti kapacitet LNG-a na otoku Krku s 2,9 milijardi na 6,1 milijardu kubnih metara.

Vlada želi Hrvatsku da pozicionira kao regionalno energetsko središte u srednjoj Europi kako bi mogla da pokrije energetske potrebe svojih suseda – Slovenije, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Hrvatska planira i da udvostruči kapacitete Jadranskog naftovoda (JANAF), koji već s postojećim kapacitetima može da zadovolji sve potrebe Mađarske.

Državno podzemno skladište prirodnog gasa Okoli popunjeno je 38 posto, a očekuje se da će do 1. oktobra biti popunjeno 90 posto.

Slovenija pokrenula prvu fazu kriznog plana snabdevanja gasom

Slovenačka energetska agencija pokrenula je prvu fazu kriznog plana snabdevanja gasom. Agencija prati snabdevanje gasom na pravcima koji utiču na snabdevanje u Sloveniji, uključujući gasovod Severni tok 1.

Pozvala je svoje potrošače da oprezno koriste prirodni gas. Agencija je saopštila da je snabdevanje potrošača gasom u Sloveniji trenutno bez smetnji, no upozorava na potencijalne poremećaje u budućnosti ako se smanji protok ruskog gasa.

Iako Španija nije među zemljama koje najviše zavise od ruskih energenata, vlada je najavila da će podsticati rad na daljinu, javni prevoz i ograničiti termostate.

Španska potpredsednica i ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera pozvala je na „razborito korišćenje energije“ u aktualnom toplotnom talasu. S popunjenih 72 posto skladišta, Ribera je rekla da je Španija „vrlo dobro pozicionirana“ u pogledu prirodnog gasa.

Italijanska vlada priprema veliku edukativnu kampanju o štednji gasa i vode, no situacija zasad nije alarmantna što se tiče gasa.

Zalihe za zimu, po zvaničnim podacima, već su sada dosegle 64 posto ukupnog kapaciteta od 6,1 milijardi kubnih metara. Ciljani nivoi od 90 posto do kraja godine su nadohvat ruke.

Komentari

Vaš komentar