EU uspostavila „minimalno prisustvo“ u Kabulu nakon povratka talibana na vlast

Svet 20. jan 202223:284 komentara
REUTERS/Jorge Silva

Evropska unija objavila je da je ponovo uspostavila "minimalno prisustvo" svog osoblja u Kabulu da bi olakšala dostavljanje humanitarne pomoći Avganistanu, zemlji razorenoj ratom gde su talibani prošlog leta ponovo preuzeli vlast.

Pročitajte još:

„Naše minimalno prisustvo u Kabulu ne treba ni u kom slučaju da se smatra kao priznanje“ režima na vlasti, napisao je u saopštenju Peter Stano, portparol šefa diplomatije EU Žozepa Borela.

On je rekao da je to jasno naznačeno talibanima na vlasti.

Nešto ranije avganistansko ministarstvo spoljnih poslova je preko portparola i Tvitera objavilo da se ponovo otvara ambasada EU sa stalnim prisustvom u Kabulu, prvi put u pet meseci.

Stano je rekao da je EU počela ponovo da uspostavlja minimalno prisustvo medjunarodnog osoblja svoje delegacije a cilj je da se olakša slanje humanitarne pomoći i nadzire humanitarna situacija.

Za sada ni jedna zemlja nije priznala vladu talibana. Medjunarodna zajednica čeka da vidi kako talibani, islamistički fundamentalisti, nameravaju da vladaju zemljom pošto su tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. u velikoj meri gazili ljudska prava.

Talibani daju uveravanja da su se modernizovali, ali su žene i dalje uglavnom isključene iz javnih službi, a srednje škole za devojčice su uglavnom zatvorene.

Nekoliko zemalja medju kojima su Pakistan, Rusija, Kina, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Iran zadržali su otvorene svoje ambasade u Kabulu posle pobede talibana u zemlji sredinom avgusta, ali te zemlje nisu priznale talibansku vladu.

Zapadne dipolomatije počele su da evakušu svoje osoblje od prvog polugodišta 2021. kada su američke trupe počele konačno povlačenje iz Avganistana. Povlačenje se završeno krajem avgusta haotičnom evakuacijom 120.000 ljudi pošto su talibani brzometno osvojili zemlju.

Komentari

Vaš komentar