EU uvela sankcije osmorici ruskih državljana zbog aneksije Krima

Svet 11. okt 202118:11 6 komentara
Shutterstock

Evropska unija uvela je sankcije za još osam ruskih državljana zbog aktivnosti koje štete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, javlja Anadolija.

Pročitajte još:

U saopštenju Evropskog saveta navedeno je da će se restriktivne mere primeniti na određene bezbednosne službenike, sudije i tužioce odgovorne za sprovođenje ruskog zakona na Krimu i u Sevastopolju, koje je Rusija nezakonito pripojila 2014. godine.

Navedeno je da je osam ruskih državljana donelo pristrasne odluke u političkim predmetima protiv onih koji su se protivili nezakonitoj aneksiji Krima i Sevastopolja, te izvršili pritisak na te ljude i započeli krivični progon.

Ovom odlukom broj ljudi kojima je EU uvela sankcije u vezi s Ukrajinom povećao se na 185, a trenutno su sankcije uvedene i za 48 organizacija. Sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine, ulazak u EU i tranzit.

EU ne priznaje nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji, te izražava „nepokolebljivu“ podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Očekuje se da će se ta podrška biti potvrđena i na sutrašnjem Samitu EU-Ukrajina, koji će se održati u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

Sankcije EU vezane za Ukrajinu prvi put su uvedene 17. marta 2014.

Komentari (6)

Vidi sve komentare