EU: Vlasti Belorusije da se odazovu na pozive naroda za demokratsku budućnost

Svet 05. feb 202116:172 komentara
Evropska unija
REUTERS/Yves Herman

Zvaničnici EU istakli su povodom predstojećeg Dana solidarnosti sa Belorusijom 7. februara da stoje uz narod Belorusije i pozvali vlasti te zemlje da se odazovu na "uporne pozive naroda za demokratsku budućnost".

U zajedničkom saopštenju visoki predstavnik EU Žozep Borel i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji ukazali su da šest meseci posle „lažnih izbora od 9. avgusta 2020. hrabar narod Belorusije nastavlja mirno da demonstrira“ tražeći da mu se čluje glas i poštuje njegov izbor i pored „brutalne represije beloruskog režima“.

Oni su naveli da se nastavlju nepravedni progoni, uključujući stotine dokumentovanih slučajeva torture, protiv opozicije i civilnog društva, medijskih radnika, zaposlenih i preduzetnika, kao i protiv brojnih studenata koji su isključeni s fakulteta i kojima je oduzeto pravo na obrazovanje.

Dodaje se da su hiljade bile uhapšene i da se stotine ljudi sudski gone pod izmišljenim optužbama bez prava na fer suđenje.

„Evropska unija nastavlja da stoji čvrsto uz narod Belorusije. Vlasti moraju da čuju njihove uporne pozive za demokratsku budućnost i poštovanje osnovnih sloboda i ljudskih prava. Nasilje protiv mirnih demonstranata mora odmah da prestane“, navode Borel i Varhelji u saopštenju.

Takođe navode da svi koji su arbitreno uhapšeni moraju bitiodmah i bezuslovno oslobođeni, a svi koji su prekršili ljudska prava moraju da odgovaraju.

EU poziva na brzo pokretanje „iskrenog inkluzivnog nacionalnog dijaloga“ posle koga treba da uslede verodostojni i transparentni izbori da se okonća politička kriza, uz poštovanje volje beloruskog naroda.

Zvaničnici ukazuju da je EU pojačala podršku narodu Belorusije i da je spremna da pomogne demokratsku Belorusiju na razne načine uključujući i sveobuhvatnim planom ekonomske podrške.

Komentari

Vaš komentar