Evropol razbio „super narko kartel“, uhapšena i „izuzetno krupna riba“

Svet 28. nov 202211:40 > 14:1410 komentara
Europol
Izvor: Tanjug/AP/Peter Dejong, File

Policija je razbila veliki "super narko kartel" koji je kontrolisao trećinu evropske trgovine kokainom, uhapsivši 49 ljudi u različitim zemljama, uključujući šest glavnoosumnjičenih u Dubaiju, saopštio je Evropol, navodeći da je u velikoj međunarodnoj operaciji zaplenjeno 30 tona droge, javlja AFP.

U Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji uhapšeno je 49, navodi se u saopštenju policijske agencije Evropske unije.

Akcija razbijanja narko-kartela ciljala je kokain koji je dolazio iz Južne Amerike preko luka u Roterdamu i Antverpenu, a uključivala je i jednu „izuzetno krupna ribu“ iz Holandije čija je baza bila u Dubaiju, navodi AFP.

Reč je o kartelu koji je kontrolisao priblžno jednu trećinu trgovine kokainom u Evropi.

„Šefovi narko organizacija, koje Evropol smatra metama visoke vrednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao ‘super kartel’ koji je kontrolisao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi“, isiče u saopštenju Evropol.

Evropska policija navodi da su u Dubaiju uhapšena dvojica visoko kotiranih iz narko-karelakoji se povezuju sa Francuskom, i još po dve osobe povezane sa Holandijom i sa Španijom.

Tokom istrage zaplenjeno je više od 30 tona droge, a oparacija za koordinaciju racija nazvana je „Desert Light“ („Pustinjska svetlost“) i planirana je dve godine, navodi AFP.

Tokom istrage je prošle godine u Holandiji uhapšeno 13 osoba, a šest u Dubaiju, navodi AP.

U Evropi je 2020. zaplenjeno više od 214 tona kokaina, dok se procenjuje da ove godine ta količina može dostići 300 tona.

Komentari

Vaš komentar