Eurostat: Pandemija kovida skratila očekivani životni vek u većini zemalja EU

Svet 07. apr 202118:44 3 komentara
stari ljudi
pixabay.com

Pandemija kovid-19 prekinula je dugogodišnji rast očekivanog životnog veka koji je u većini država članica EU prema podacima za 2020. kraći u odnosu na prethodnu godinu, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

Najveće smanjenje očekivanog životnog veka u trenutku rođenja, u poređenju sa 2019, beleži se u Španiji – 1,6 godina manje, Bugarskoj – 1,5 godinu manje i Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji – 1,4 godine manje.

U Sloveniji je prosečan očekivani životni vek skraćen za jednu godinu, a u Hrvatskoj za 0,8 godina.

Od 30 zemalja obuhvaćenih statistikom (sve članice EU osim Irske, plus Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn), jedino se u Norveškoj, Danskoj i Finskoj očekuje duži životni vek za 0,3 odnosno 0,1 godinu.

Prema podacima za 2020, u većini država članica EU muškarci su nešto više pogođeni u pogledu skraćivanja očekivanog životnog veka nego žene. Najveće smanjenje očekivanog životnog veka za muškarce beleži se u Bugarskoj (-1,7 godina), Letoniji i Poljskoj (-1,5 godina) i Španiji i Rumuniji (-1,4 godine).

U EU je poslednjih decenija očekivani životni vek u trenutku rođenja stalno rastao. Prema zvaničnim statistikama do 60-tih godina prošlog veka rastao je u proseku za više od dve godine po deceniji.

Poslednji podaci, međutim, nagoveštavaju da se očekivani životni vek proteklih godina skraćuje u više zemalja članica.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare