Evakuacije zbog požara na ostrvu Evija, monasi ne žele da napuste manastir

Svet 04. avg 202122:242 komentara
Izvor: REUTERS/Giorgos Moutafis/File Photo

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Svetog Davida.

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu, javlja Katimerini.

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je juče izbila u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja, sve dok promena pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila je u više smerova.

Povređena su trojica vatrogasaca.

Starešina manastira rekao je za državnu novinsku agenciju ANA-MPA da je situacija veoma teška, da je plamen visok 30 do 40 metara u borovoj šumi i da je vatra okružila manastir.

„Gušimo se od dima, ovo je noćna mora“, rekao je manastirski starešina.

Guverner centralne Grčke Dimitris Vurdanos, koji je bio u manastiru sa regionalnim guvernerom Fanisom Spanisom, pokušava da ubijedi monahe da se evakuišu.

Komentari

Vaš komentar